Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Japanski gledatelji vidjet će znamenitosti, blato i sol

Autor: Branko Božić

09.07.2013. 22:00
Japanski gledatelji vidjet će znamenitosti, blato i sol

Foto: Branko BOŽIĆ



Emisija Otkrivanje svjetskih čuda, u kojoj je upravo na ovaj način i povijesni grad Nin našao svoje mjesto, bit će prikazana u subotu 31. kolovoza od 21 do 21.54 sati putem japanske TBS te će je putem satelita moći pratiti gledatelji ne samo u Japanu već i diljem svijeta


Ovih je dana u gradu Ninu i njegovoj okolici boravila ekipa jedne od vodećih produkcijskih kompanija u Japanu TV MAN UNION INC. i Tokyo Brodcasting System, INC., koja ima 20-ak milijuna gledatelja. Japanski novinarski i snimateljski tim, od ukupno sedam članova, snimio je dokumentarni film u kojem su prikazane kulturno povijesne znamenitosti starohrvatskoga, kraljevskog grada Nina, a posebno njegove plaže s čuvenim ninskim ljekovitim blatom. Posebno ih je inspiriralo ninsko ljekovito blato u kojem se ovih dana liječe pacijenti iz svih krajeva Zadarske županije u sklopu terapije koju tradicionalno provodi zadarska Opća bolnica.
Obišli su i svojim kamerama, također ovjekovječili Park Solane Nin i otkrili zanimljive priče o soli i specifičnoj flori i fauni koje se nalaze u ovoj oazi mira. Budući da se u ninskim poljima soli sol proizvodi na tradicionalan način, a da se uglavnom tako reći sve prikupljene količine cvjeta soli upravo izvoze u Japan, Solana ih se posebno dojmila i za njoj su, također iskazali velik interes. Kako su istaknuli japanski novinari i snimatelji, kojima je za njihova boravka u Ninu, domaćica bila direktorica ureda Turističke zajednice Grada Nina Marija Dejanović, ovo je bio njihov prvi, ali ne i posljednji posjet čarobnom gradu Ninu. Emisija Otkrivanje svjetskih čuda, u kojoj je upravo na ovaj način i povijesni grad Nin našao svoje mjesto, bit će prikazana u subotu 31. kolovoza od 21 do 21.54 sati putem japanske TBS te će je putem satelita moći pratiti gledatelji ne samo u Japanu već i diljem svijeta. Nnaravno i u Hrvatskoj.