Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Ova je vlast otočanima maćeha!

Autor: Minja Gugić

09.07.2013. 22:00
Ova je vlast otočanima maćeha!

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Otočni sabor govori gluposti. U dvije godine za otoke smo osigurali 182 milijuna kuna. Tko kaže da nemamo strategiju razvoja otoka? Lani smo preko potpora otočnim poslodavcima pridonijeli opstanku 2.500 radnih mjesta, a s tim nastavljamo i u ovoj godini – dio je velikog intervjua koji je dao jednim dnevnim novinama Branko Grčić, potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU-a, a u povodu sve češćih prozivki kako je “vlast zaboravila Dalmaciju”.
No s obzirom na to da je ministar Grčić javno prozvao i Otočni sabor njegov predsjednik Denis Barić jučer je komentirao njegove izjave te je rekao da članovi Udruge za razvitak hrvatskih otoka ostaju pri stavu kako je ova Vlada potpuno neosjetljiva na probleme otočana.
– Otočani i predstavnici lokalnih samouprava po najnovijim odlukama nemaju više pravo sudjelovati u dogovorima o brodskim linijama, o poskupljenjima katamaranskih karata što će onemogućiti i još više otežati život na otoku. Otočni sabor tražio je u nekoliko navrata sastanak u resornom ministarstvu, no nismo primljeni, a problemi su razvidni i svakodnevni i odgovora nema. Stoga nam je drago da smo makar i na ovaj način izazvali reakciju Ministra na naš rad – komentirao je jučer Denis Barić.
U Otočnom saboru smatraju kako bi se navedeni programi održivog razvoja otoka o kojima govori ministar Grčić trebali revidirati i napraviti ih dostupnima javnosti, tj. otočanima da vide što je sve planirano, a što realizirano iz tih programa.
– Malo mi je čudno da on govori kako postoji strategija kad je uopće nema na stranici Ministarstva gdje su popisani strateški dokumenti o otocima. Ministar se poziva na posebnost Zakona o otocima i spominje problem prometne povezanosti otoka. Pitamo što je napravio kao ministar Ministarstva pod koji spadaju otoci, po pitanju primjerice nastalih problema oko novih koncesija, ukidanja nekih linija i povećanja cijena brodskih karata kako za otočane tako i za sve druge – istaknuo je Barić.