Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Nije kriva subkultura, već nekultura

Autor: Katina Vrsaljko

09.08.2009. 22:00
Nije kriva subkultura, već nekultura

Foto: Josip PEDIŠIĆ



Smrad se osjeti i nakon svake gradske feštice i kad mi ne organiziramo nikakve koncerte. Na ovom koncertu je sve bilo u najboljem redu, imali smo kemijske wc-e. Kakva je to logika da se nas optužuje što netko mokri po portunima, rekao je Davor Fadić, predsjednik udruge Z.V.U.K.
Ponovno nakon vikenda većina portuna, kutaka i zabačenih uličica na Poluotoku neizmjerno smrdi po urinu što je stanarima kojima tamo žive već postala rutina, ali i noćna mora. Iako javni zahodi rade do ponoći, a ugostiteljski objekti na Poluotoku i do jedan poslije ponoći, neki ljudi jednostavno to vole obaviti “na zraku” ili u portunu.
Mnogi stanari takvo necivilizirano ponašanje vežu upravo za posjetitelje koncerata alternativne glazbe. To posebno ljuti Davora Fadića, predsjednika udruge Z.V.U.K. koja najčešće organizira takve koncerte.
Neutemeljene optužbe
U nedjelju je u njenoj organizaciji u Providurovoj palači održan koncert francuske grupe Joke, a čim su, kao i nakon svakog vikenda, portuni zasmrdjeli, optužbe padaju na zvukovce.
– Smrad se osjeti i nakon svake gradske feštice i kad mi ne organiziramo nikakve koncerte. Na ovom koncertu je sve bilo u najboljem redu, imali smo kemijske wc-e. Kakva je to logika da se nas optužuje što netko mokri po portunima, rekao je Fadić te dodao da je očito lakše za to optužiti njih, alternativnu kulturu, najslabiju kariku u lancu, nego primjerice zaključati portune.
Podsjetimo, nakon prošlogodišnjeg koncerta grupe Antenat u organizaciji Z.V.U.K.-a, Gradsko poglavarstvo je toj udruzi uskratilo dopuštenje korištenja dvorišta Providurove palače za nekoliko najavljenih koncerata. Naime, kako je onda Fadić izjavio za Zadarski list, uzrok uskraćivanja prostora je bio rezultat neutemeljenih optužbi u jednom dnevnom listu u kojem je organizator, dakle Z.V.U.K., optužen za ostavljeni nered i izmet nakon koncerta Antenata.
Očistili tone tuđeg smeća
– Na nas je izvršen brutalni napad bez mogućnosti obrane. Mi smo javno, u demantiju na članak u kojem smo oklevetani, pozvali sve strane na okrugli stol koji je za cilj trebao imati podizanje razine komunikacije i iznošenje argumenata, i trebao je služiti tome da se čuje i druga strana i dođe do rješenja problema. Umjesto argumentiranog razgovora i pokušaja rješavanja problema, uslijedila je “triska” u obliku zabrane, rekao je tada Fadić.
Nakon tih zabrana, kako doznajemo iz Grada, Z.V.U.K.-u su koncerti u Providurovoj palači odobravani pod uvjetom da se prostor svaki put vrati u prvobitno stanje.
Po riječima Fadića, oni su to uvijek i radili i osim toga, očistili su, kako kaže, tone tuđeg smeća, igala, izmeta i narkomanskog pribora po zadarskim četvrtima i županiji, i to samoinicijativno i volonterski.
– Ionako ima jako malo događanja i koncerata, a ovakav odnos prema tome vodi kraju scene u Zadru. Glazbena kritika u Zadru je jako loša, mediji najčešće ne poprate sam koncert, ni slovce se ne napiše o bandu koji nastupa, već se samo traže prostote koje će se uz to povezati. Onda Zadar i nije grad jer ne prate se urbane, nego se samo traže “seljačke” stvari, zaključio je Fadić, dodavši kako mu je stvarno teško boriti se s vjetrenjačama.