Srijeda, 17. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Za hrvatski turizam u Japanu nema krize

Autor: Siniša Klarica

09.08.2009. 22:00
Za hrvatski turizam u Japanu nema krize

Foto: Siniša KLARICA



Prošle 2008. kad je i otvoren ured HTZ-a u Tokiju, Hrvatsku je posjetilo 143.000 Japanaca. Ove godine očekujemo deset posto više posjeta. Koliko je to važan rezultat za nas, govori i činjenica da su sve destinacije u padu od 10 do 30 posto, dok je Hrvatska jedina u porastu, kaže Tripković Katayama
Izaslanstvo Biograda na moru koji u Nagasakiju sudjeluje na generalnoj skupštini organizacije Mayors for Peace, u hotelu Richmond dočekao je predstavnik Hrvatske turističke zajednice u Japanu Edouard Tripković Katayama. Iako je japansko gospodarstvo u krizi koja nije zabilježena posljednjih 70 godina, Hrvatska kao destinacija ove će godine privući deset posto više japanskih turista nego prošle godine.
– Prošle 2008. kad je i otvoren ured HTZ-a u Tokiju, Hrvatsku je posjetilo 143.000 Japanaca. Ove godine očekujemo deset posto više posjeta. Koliko je to važan rezultat za nas, govori i činjenica da su sve destinacije u padu od 10 do 30 posto, dok je Hrvatska jedina u porastu. Dakako, i za Japance je Hrvatska vodeći turistički lider u regiji, kaže Tripković Katayama, inače sin poznatog TV novinara i dugogodišnjeg dopisnika HRT-a iz Pariza Luke Tripkovića.
Nadalje, Tripković Katayama kaže da su Japanci posjetitelji svjetskih baština. Tako da su vodeće destinacije u Hrvatskoj za njih Plitvice i Dubrovnik. U pripremi je projekt HTZ-a pod nazivom „Pearl Road” ili Biserni put, koji predviđa umreženje destinacija u Mađarskoj, Hrvatskoj i Sloveniji, kao jedna vrsta zajedničkog izlaska na japansko tržište. Također, u suradnji s Talijanskom turističkom zajednicom, u planu je projekt Svjetska baština Jadranskog mora. Japan je jedna od rijetkih zemlja na svijetu koje ne samo promiče posjet svojoj zemlji, nego i odlazak Japanaca u druge zemlje.
– No Japanci su prilično podložni turističkim trendovima, pa je tako donedavno hit bio Dubai u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Danas Dubai bilježi pad. Problem naše regije jest što od Beča do Instanbula ne postoji izravna avionska veza s Japanom. Mi se nadamo da ćemo tu vezu realizirati za 5-6 godina. Prvi dojmovi japanskih turista vrve od oduševljenja Hrvatskom. Slične najave stižu nam s lipanjskog sajma u Koreji, tako da očekujemo značajan priljev gostiju s ovog područja. Problem je marketinški značajnije približiti našu regiju jer Japanci slabije govore Engleski jezik, ali dosta često prate internetsku ponudu. Ohrabruje da su svi pokazatelji da za hrvatski turizam u Japanu nema krize, rekao je hrvatskim novinarima u Nagasakiju predstvanik HTZ-a u Japanu Edouard Tripković Katayama.