Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Palo dvostruko manje kiše nego lani

09.08.2011. 22:00
Palo dvostruko manje kiše nego lani


Situacija je malo bolja, iako daleko od normalne situacije, ali cijeli naš tehnički sektor je usmjeren prema tome da svih pokušamo opskrbiti vodom, kaže Patrk
Kako je suša jedan od glavnih razloga redukcije vode u povišenim zonama grada Zadra, Zemuniku i Poličniku, u Meteorološkoj postaji Zadar provjerili smo koliko je sušna zapravo godina bila.
– U srpnju je na širem zadarskom području palo 44 litre kiše po metru kvadratnom. To je čak malo više od prosjeka, točnije 12 litara više od višegodišnjeg srednjaka, to jest prosjeka u zadnjih 30 godina. Ipak, to je sve palo u 2-3 kiše, nije pravilno raspoređeno pa je brzo ishlapilo. S ponedjeljka na utorak je u Zadru palo zaista malo kiše, u tragovima, govori Anđelko Vidović, voditelj Meteorološke postaje Zadar.
Kako pojašnjava Hrvoje Patrk, direktor Vodovoda, padaline u srpnju za vodoopskrbu su manje bitne jer se lokalna izvorišta i bunari pune od veljače, tijekom proljeća.
– Zadnja prava kiša je pala u veljači, a ove sitne ne mogu napuniti izvorišta i bunare. Prošle godine u lipnju su nam se bunari visoki 12 metara čak prelijevali, a ove godine je u njima bilo 2-3 metra vode.
I zaista, kako kaže Vidović, u prvih pola godine na širem zadarskom području palo je 157 litara kiše po kvadratnom metru, što je više nego duplo manje od prosjeka. Višegodišnji srednjak za to razdoblje je 389 litara po kvadratnom metru.
Dakle, osim loših cjevovoda i velike potrošnje, sušna godina zaista je dovela do suše u slavinama pojedinih građana, a iako nije pala dobra kiša koja se čeka da spasi situaciju, stanje se mjestimično malo popravilo. U dijelu Poličnika koji nekoliko dana nije imao vode, jučer je stanje bilo bolje. U Zemuniku malo ima, malo nema. Na Bokanjcu je više-manje isto. Voda dođe dva, tri puta na dan po sat vremena. U gotovo svim gradskim predjelima, a i u okolici Zadra, građani se žale na slab pritisak.
Kako kaže Patrk, u pojedinim dijelovima grada pritisak je oslabio zbog redistribucije vode onima koji je uopće nisu imali.
– Ne znam je li to zbog ove kišice što je pala ili zbog mojih brojnih apela ljudima da nastoje manje koristiti vodu za vrtove i pranje automobila, ali u svakom slučaju osjećamo da je situacija malo bolja, da je distribucija lakša. Daleko je to još od normalne situacije, ali cijeli naš tehnički sektor je usmjeren prema tome da svih pokušamo opskrbiti vodom, govori Patrk.


Zrak se neće naplaćivati


Građani na Bokanjcu su se žalili da kad nemaju vode, zrak iz cijevi pod pritiskom pokreće brojilo pa se boje da će plaćati vodu koju nisu mogli trošiti jer je nisu ni imali. Ipak, Hrvoje Patrk, direktor Vodovoda kaže da se na sastanku s predstavnicima Mjesnog odbora Bokanjac dogovorio da to neće biti tako, već da će se pri naplati računa uzeti u obzir da vode nije bilo.