Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Kalmeta poslao reviziju u Nasade

09.08.2016. 22:00
Kalmeta poslao reviziju u Nasade


Iako je direktor Nasada Lenko Ugrinić prije tjedan dana na Gradskome vijeću obećao da će javnosti prezentirati listu prioriteta i listu kupaca ukopnih mjesta na Gradskom groblju u Zadru, to se do jučer još nije dogodilo. Na prošlotjednoj sjednici Gradskog vijeća, vijećnici Akcije mladih i SDP-a, žestoko su napali direktora Ugrinića da je skupa sa svojom izvršnom direktoricom Zrinkom Prusac u zaštićenom dijelu groblja, po povoljnim cijenama, kupio dva groba. Optužbe su zazvučale tim gore što dugi niz godina Zadrani o kupnji groba na Gradskom groblju mogu samo sanjati. Grob se može kupiti samo u slučaju smrti člana obitelji. Da priča bude „intrigantnija”, vijećnici su prozvali Ugrinića da je grobove kupio po znatno nižoj cijeni jer se u tom djelu groblja grobnice prodaju po cijeni od 120 do 150 tisuća kuna.
Kupio grobnicu za 55.000 kn
– Liste su pripremljene i bit će vam dostavljene, ali znate, treba ih prvo vidjeti „gazda”, odgovorio je u ponedjeljak na naš upit Ugrinić, aludirajući na zadarskog gradonačelnika Božidara Kalmetu.
No, Kalmeta je izgleda odlučio pročešljati stanje u Nasadima. Kako nas je obavjestila djelatnica za informiranje u Gradu Ivana Dadić, Kalmeta je, nakon navoda oporbenih vijećnika izrečenih na prošloj sjednici Gradskog vijeća, zatražio unutarnju reviziju u Nasadima.
Unutarnja revizija će se provesti s ciljem provjere navoda oporbenih vijećnika. Ovisno o izvješću revizije, povući će se i odgovarajući potezi. Tek onda, dokumentacija eventualno može izići u javnost, rekla je Ivana Dadić. No, direktor Nasada Ugrinić jučer nam je ipak dostavio listu od 45 građana koji su Nasadima poslali zamolbe za kupnju grobnice, i to u razdoblju od 13. 9. 2013. do 8. 8. 2016.
Lenko Ugrinić je rekao kako je svoju grobnicu kupio za 55.000 kuna i to u dijelu groblja koji je zaista zaštićen. Dodao je kako se zaštita u tom dijelu sastoji samo u tome da se izgled grobova ne smije mijenjati. Međutim, odbacio je svaku pomisao da su cijene grobova u tom području astronomski visoke.
Kasnije je u medijima obrazložio da su prije ti grobovi prodavani na dražbi. No, dogodilo bi se da bi prekupci kupili odjednom nekoliko grobova i kasnije ih preprodavali.
Ti grobovi sad nisu u obvezi prodaje na dražbi. Prodaju se po listi koja je napravljena još 2006. za vrijeme direktora Hrvoja Grdovića. Grobnice se prodaju po važećem cjeniku, a riječ je o oštećenim grobnicama. Prodane su po znatno većoj cijeni od početne 30.000 kn – kazao je Ugrinić.
“Umri, pa onda kupi”
Kako je cijena skočila s 30 na 55 tisuća kuna, a da nije provedeno javno nadmetanje ili dražba, Ugrinić je kasnije u medijima objasnio kako su on i njegova izvršna direktorica kupili grobove ipak na dražbi, budući da se radilo o oštećenim grobovima za koje, navodno, prije nije bilo zainteresiranih, a Nasadi su ih svejedno morali održavati. Navodno, cijenu je verificirala i stručna komisija Nasada.
Koliko je buke izazvao ovaj ‘rašomon’ oko grobnica, svjedoči i scena “odigrana” na samoj sjednici Gradskog vijeća. U pola zasjedanja, vijećnik Akcije mladih Ante Rubeša nazvao je svog oca i predao mobitel Ugriniću da mu priopći koliko je puta njegov otac iz Nasada čuo odgovor: “Grob možete kupiti samo ako umrete!”