Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Stranci se više ne mogu provući s neplaćenim kaznama za parking

09.08.2016. 22:00
Stranci se više ne mogu provući s neplaćenim kaznama za parking


Tvrtka ima ugovor s odvjetničkim uredom koji stranim državljanima šalje opomene. Kontaktira se nadležni odvjetnički ured u njihovoj državi i ako ne plate nakon druge opomene, kreće ovršni postupak po zakonodavstvu njihove države, pojasnio je Duka
Odzvonilo je turistima neplatišama kazni za parkiranje. Model naplaćivanja kazni stranim državljanima, otkako je uveden krajem 2014. godine, pokazao se jako uspješnim, što je i potvrdio Eduard Duka, direktor Obala i lučica, tvrtke zadužene za naplatu parkiranja u Zadru.
– Tvrtka ima ugovor s odvjetničkim uredom koji stranim državljanima šalje opomene. Kontaktira se nadležni odvjetnički ured u njihovoj državi i ako ne plate nakon druge opomene, kreće ovršni postupak po zakonodavstvu njihove države, pojasnio je Duka.
Navodi kako su strani državljani izuzetno disciplinirani i kazne plaćaju na vrijeme.
– Daleko su bolji u plaćanju kazni nego Zadrani, komentirao je Duka, dodavši kako im je ulazak Hrvatske u Europsku uniju pomogao uvođenju ovakvog načina naplate kazni za parkiranje.
– Od kraja 2014. godine i 2015. godine ukupno dugovanje za neplaćene kazne za parkiranje stranih državljana iznosilo je milijun i 900 tisuća kuna, od čega je do sada naplaćeno oko 60 posto. Krajem godine poslat ćemo neplaćene kazne za 2016., istaknuo je Zvone Višak iz Obala i lučica.
Navodi kako sve manje imaju slučajeva slanja opomena stranim državljanima jer su oni jako disciplinirani i uredno plaćaju svoje obveze.
– Pregovaramo sada s odvjetničkim uredima u Mađarskoj, Češkoj, Slovačkoj i Rumunjskoj, pa ćemo identičan postupak provoditi i s njihovim državljanima, ukoliko dobiju kazne za neplaćanje parkiranja, pojasnio je Višak.
Ranijih godina nisu bili česti slučajevi naplate kazni za parkiranje stranim državljanima. Gosti koji bi za vrijeme ljetovanja na Jadranu zaradili kaznu za neplaćanje parkiranja često je nisu nikada niti platili jer bi zakazalo slanje opomena, a dugovi bi jednostavnim putem otišli u zastaru.
Sada je situacija bitno drukčija jer je strancima u interesu da kazne plate na vrijeme, čak i u Hrvatskoj gdje su im takse puno manje nego primjerice, u Italiji ili Njemačkoj.
Ovu praksu naplate osim Zadra, uveli su i ostalim gradovima, Biogradu, Puli, Vodicama, Rovinju.
Na internetskim starnicama tvrtke Obala i lučice objavljene su upute o naplati parkiranja na engleskom, njemačkom, slovenskom i talijanskom jeziku.
Novi sustav naplaćivnja od uvođenja dao je isključivo pozitivne efekte, pa su primjerice, neplatiše iz Njemačke, ali i Italije rijetki slučajevi.