Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

SEGARIĆ: “Izgradnja novog skloništa za pse počinje 2020. godine na Bokanjcu!”

18.03.2019. 12:13
SEGARIĆ:  “Izgradnja  novog  skloništa za  pse počinje  2020.  godine na  Bokanjcu!”


Prema Zakonu o zaštiti životinja koji je donesen još 2017. godine, svaka županija dužna je osigurati jedno sklonište za nezbrinute  životinje koje će zadovoljavati određene uvjete (kapacitet, sigurnost, sanitarne uvjete i dr.). U slučaju Zadarske županije, jedini "legalni" azil koji  ima sklopljen ugovor s jedinicama lokalne samouprave, između ostalog i  Gradom Zadrom, nalazi se u Privlaci, u sklopu Veterinarske ambulante  Mustać s kapacitetom do 50 pasa. Paralelno s tim, sklonište za životinje  na Žmirićima koje zbrinjava do 300 pasa, već godinama ilegalno djeluje,  a za Zadar i Županiju zakonski ne postoji od kada mu je veterinarska inspekcija zabranila rad. Ono što će zasigurno umiriti duhove i, što je najvažnije, zbrinuti napuštene životinje, je premještanje azila sa Žmirića na  novu lokaciju. Prema informacijama koje smo dobili iz Grada i Županije,  izgleda da je realizacija tog dugo iščekivanog projekta napokon na vidiku.


Pešut: "Županija zadužena za zbrinjavanje pasa"
Mario Pešut, pročelnik Upravnog odjela za socijalnu skrb i zdravstvo u  Gradu Zadru tvrdi kako je Grad prije nekoliko godina pokrenuo proceduru za formiranje gradskog azila na cesti prema Ražancu, no do realizacije projekta nije došlo ponajviše iz financijskih razloga. No, da bi zadovoljio zakonsku formu jer Zadar kao grad mora imati azil za zbrinjavanje  životinja, on zadnjih nekoliko godina sklapa godišnje ugovore s azilom u  Privlaci.
– On je za sada jedino legalno sklonište za ljubimce na području Zadra  i Županije, ima dovoljan kapacitet te drži od 50 do 100 pasa. Što se tiče  azila na Žmirićima, riječ je o ilegalnom skloništu za životinje kojeg je formirala Udruga za zaštitu životinja pod vodstvom Marijane Mustać, kazao je Pešut dodavši kako je Grad financirao taj ilegalni azil sve do prije  4, 5 godina kada mu je veterinarska inspekcija izdala zabranu rada.
– Od tada, oni za Grad ne postoje niti im mi smijemo financijski pomagati, kazao je Pešut dodavši kako je lokacija na Žmirićima potpuno neprimjerena za azil, jer ne zadovoljava niti sigurnosne niti zdravstvene  uvjete, a još je i u privatnom vlasništvu. No, nastavio je, prije više od godinu dana, izašao je novi Zakon o zaštiti životinja koji je bitno promijenio stvari.
– Po njemu županije preuzimaju središnju ulogu po pitanju zbrinjavanja pasa. Tako će na razini županije morati postojati barem jedno sklonište za pse i, u ovom slučaju, Zadarska županija je ta koja bi trebala  izorganizirati i koordinirati sve oko budućeg azila, odnosno premještanja ovog sa Žmirića, kazao je Pešut dodavši kako je Grad sve već odavno  uredio sukladno prema Zakonu.


Segarić: "Novo sklonište za pse na Bokanjcu!"
Upit smo potom poslali i Danielu Segariću, pročelniku Upravnog odjela za poljoprivredu, ribarstvo, vodno gospodarstvo, ruralni i otočni razvoj Zadarske županije Županije, koji je najavio kako će na 10. sjednici  Županijske skupštine kao jedna od točaka dnevnog reda biti i Prijedlog  odluke o stjecanju prava vlasništva na nekretnini označene kao  kat.čest.br. 627/58, k.o. Bokanjac, bez naknade.
– Radi se o nekretnini koju Ministarstvo državne imovine daruje Zadarskoj županiji na kojoj bi se trebalo izgraditi Sklonište za napuštene  životinje, a koje bi služilo za zbrinjavanje životinja na cijelom području  Zadarske županije. Namjera nam je oko ovog projekta okupiti sve JLS s  područja naše županije koje bi zajedno sa Zadarskom županijom financirale izgradnju, a nakon toga i održavanje Skloništa, što je u konačnici i  obveza JLS-a, objasnio je Segarić dodavši kako za sada postoji izrađen  idejni projekt, a nakon dobivanja lokacijske dozvole krenut će se s projektiranjem glavnog projekta te s ishođenjem dozvole za gradnju planiranu 2020. godine.
– Zadarska županija je prošle godine po prvi put financijski pomogla  rad tog azila pri čemu su sredstva namjenski utrošena na kastraciju pasa.  Samo mjesto na kojem se nalazi azil svakako nije primjereno, između ostaloga i zbog ugrožavanja prometa, međutim naglašavam kako se radi o  nelegalnom objektu nad kojem nemamo nadležnost, zaključio je Segarić.




Volonterke iz Zadarskog azila:  "Privlački azil pronađene pse šalje k  nama!"
Javili smo se i djevojkama – volonterkama iz azila na Žmirićima koje trenutno brinu o 200-tinjak pasa. To je još dobra brojka jer, kako kažu, s proljećem kreću i udomljavanja. No, iako ih imaju manje nego prošlog ljeta, brojka od 200 pasa je za njih  četiri i dalje velika jer je posao vrlo opsežan i izrazito fizički naporan.
– Svaki dan se psi hrane, čiste boxovi, dijeli svježa voda; redovito nasipavamo novi  sloj šljunka za koji skupimo novce uz pomoć građana i redovitih donatora, kazala  nam je u razgovoru jedna od volonterki naglasivši kako Azil definitivno treba hitno  preseljenje.
-Grad i Županija se moraju probuditi i početi raditi na pitanju novog azila jer ova  lokacija nije sigurna ni za nas, ni za pse. A do tad smo, kao i svih ovih godina, prepušteni sami sebi i donacijama. Azil je oduvijek bio ilegalan, a o novom azilu i  sličnim stvarima slušamo već 12 godina. Sramotno je da grad poput Zadra nema  primjereni azil s obzirom na to da je puno napuštenih pasa, kazala je dodavši kako  azil u Privlaci možda jest legalan, ali nema kapacitet niti za 50 pasa.
-I što je najgore, taj azil koji je legalan odbija uzeti nađene pse i šalje ih k nama, a  to su psi Grada, Županije i svih građana, i ne bi trebali biti samo naš problem, dodala je.
Dok se pitanje premještaja ne riješi, Žmirićima najveća pomoć već godinama stiže  od njemačkih donatora, i djevojke naglašavaju kako bez njih azila ne bi niti bilo. Oni  plaćaju hranu, veterinarske troškove i sve ostalo. Naravno, pomognu i dobri ljudi iz  Zadra.
– Upravo zahvaljujući donacijama, svi psi su uredno cijepljeni protiv zaraznih bolesti, bjesnoće, svaki pas je čipiran i kastriran/steriliziran. Jako smo ponosne što su  po prvi put u povijesti Zadarskog azila svi psi kastrirani, a tu nam je pomogla Županija s donacijom od 10.000 kuna, kazala je dodavši kako bi bilo lijepo da se tako  nešto češće događa jer veterinarski troškovi nisu mali.