Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Sjećanje na one koji su u vrletima Velebita ostavili živote braneći Hrvatsku

09.09.2010. 22:00
Sjećanje na one koji su u vrletima Velebita ostavili živote braneći Hrvatsku


Za ovu prigodu izrađenu spomen ploču na kapelicu su postavili zapovjednik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske general Josip Lucić, zajedno s generalom Tomom Medvedom i brigadirom Zdravkom Andabakom
Nekadašnji vojni instruktori Središta gardijskog za specijalističku obuku dočasnika Damir Tomljanović Gavran iz Šepurina, pripadnici Specijalne policije PU zadarske poskoci i Udruge Tigar Rakitje položili su jučer cvijeće na spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima na Velebitu. Na svom putu od Krivog puta do Crkve hrvatskih mučenika u Udbini, hrvatski branitelji su se zaustavili podno Tulovih greda kod spomen kapelice poginulom Damiru Tomljanoviću Gavranu.
Uime hodočasnika nazočne je pozdravio predsjednik Udruge PSG SOD „Damir Tomljanović Gavran” Željko Turić. Turić je rekao da je cilj hodočašća odati počast svim hrvatskim braniteljima, pa je svaka od sedam dionica, nazvana po jednoj od udruga ili brigada iz Domovinskog rata. Nakon pozdravne riječi, pročitan je Gavranov ratni put koji se završio 1994. na Velebitu, pogibijom od neprijateljskog snajperskog metka. Za ovu prigodu izrađenu spomen ploču na kapelicu su postavili zapovjednik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske general Josip Lucić, zajedno s generalom Tomom Medvedom i brigadirom Zdravkom Andabakom. Svi oni bili su pripadnici 1. GBR Tigrovi čiji je od prvih dana iz Rakitja, pripadnik bio i Damir Tomljanović Gavran. Tom prilikom general Lucić je rekao da, ako bismo zaboravili poginule branitelje, zaboravili bi one vrijednosti koje su pokrenule hrvatske branitelje na početku 90-ih godina kada se nad Hrvatskom nadvila velika nesreća.
Danas, kad svi žive u miru, te vrijednosti izgledaju manje vrijedne, moramo se sjetiti 90-ih kad su na granice Hrvatske u njene planine izišli mladi ljudi. Mi svi starimo, dolaze nove generacije, ali mi s ponosom čuvamo uspomene na one koji su poginuli u obrani Domovine, rekao je između ostalog general Lucić.
Svega 50-ak metara dalje, branitelji, hrvatski generali i svi nazočni odali su počast još jednom hrvatskom vitezu, poginulom pripadniku Poskoka Senadu Županu koji je, isto kao i Gavran, poginuo u obrani hrvatske mitske planine Velebit u akciji Oluja. Tom prilikom gradonačelnik Obrovca Ante Župan rekao je da narod podvelebitskog kraja ima običaj svoje heroje stavljati u mitove i tako njihovo junaštvo vjekovima čuvati od zaborava. Jedno takvo mjesto u narodnoj predaji, kaže Župan, osigurano je i za Senada Župana.
Svečanosti su uz članove obitelji poginulih, nazočili i načelnici općina Starigrad i Jasenice Krste Ramić i Martin Baričević. Nakon male svečanosti, hodočasnici su nastavili put na pretposljednjoj etapi od Starigrada do Sv. Roka. Dolazak u Udbinu očekuje se se u subotu.