Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Kako “slomiti” tvrd orah s Kantride?

09.09.2011. 22:00
Kako “slomiti” tvrd orah s Kantride?


Nema govora ni o kakvom strahu od naših nedjeljnih gostiju. Nemamo što čekati u toj utakmici, od prve minute ćemo krenuti po pobjedu. Uostalom, mi i ne znamo igrati drugačije – kazao je Dalibor Zebić, trener Zadra


Stanka zbog nastupa “kockastih” je završila,  prvoligaši su ponovno u pogonu. U 7. kolu Prve HNL  Zadar očekuje dvoboj s Rijekom i to pred svojim navijačima na Stanovima. Nakon što je Zebićeva momčad  u prvenstvo startala odlično i  u tri prva kola “zaradila” sedam bodova, uslijedio je pad,  pa su u sljedeća tri osvojili  tek jedan. Na Stanovima  priželjkuju povratak na pobjedničke staze, ali to protiv  Riječana neće biti lagan posao. Prvoligaš s Kantride je u  šest kola zabilježio tri pobjede, dva remija i tek jedan  poraz i s 11 bodova koliko  imaju Lokomotiva i Osijek  zauzima 5. mjesto na prvoligaškoj ljestvici. A Zadrani  imaju problema s igračkim  kadrom, nedostaje obrambenih igrača.
– Što je tu je, iz ove kože ne  možemo. Nećemo plakati  već treba sve učiniti kako bi  što manje osjetili te izostanke u zadnjem redu – kazivao  je jučer ujutro trener Zadra  Dalibor Zebić.
– Već nekoliko dana uigravamo varijantu sa Sarićem  na toj poziciji lijevog stopera  i vjerujem da će to izgledati  dobro. Zajedno sa Conom i  Jonjićem te Ježinom, naša  obrana mora zadržati sve napade Rijeke. Naravno, uz podršku cijele momčadi.
Problemima tu nije kraj,  ima još ozlijeđenih.
– Luka Begonja je dobio  jak udarac i jedan dan nije  trenirao. Vjerujem da će do  nedjelje ipak biti spreman.  Također nam je nedostajao i  kapetan Jakov Surać kojeg je  napala viroza. Međutim, ne  sumnjam da će se oporaviti  do nedjelje.
O Rijeci se Zebić  izražavao samo komplimentima.
– Odlično igraju kod kuće i  osvajaju bodove, a to je za  svaku momčad najvažnije.  Nisu loši niti u gostima, uostalom kod Lokomotive su  odigrali 0:0, a jedini poraz su  doživjeli na Poljudu. Radi se  o kompaktnoj momčadi čiji  trener inzistira na homogenosti i to donosi rezultate.  Uostalom, nisu slučajno tako visoko plasirani. Imaju  odličnu suradnju s Armadom za koju vjerujem da će  opet u velikom broju pohoditi Zadra i nadjačavati se s  našim Tornadom u bodrenju  svoje momčadi. Očekujem  pravu nogometnu atmosferu.
To ne znači da se trener  Zadra pribojava prvoligaša s  Kantride.
– Naravno, nema govora ni  o kakvom strahu od naših  nedjeljnih gostiju. Nemamo  što čekati u toj utakmici, od  prve minute ćemo krenuti po  pobjedu. Uostalom, mi i ne  znamo igrati drugačije.  Očekujem pravu partiju Begonje, potpuno buđenje  Mršića i Santinija na dosadašnjem nivou. Naravno, od  svakog pojedinca koji istrči  protiv Rijeke očekujem maksimalni angažman i koncentraciju jer samo tako  možemo do troboda. Smatram da niti remi ne bi bio  neuspjeh, primarni cilj nam  je pobjeda. I smatram da to  nije nemoguća misija – kazao  je Zebić na kraju jučerašnjeg  razgovora.
Vjerojatni sastav: Ježina –  Con, Sarić, Jonjić – Bilaver,  Vasilj, Surać, Banović, Begonja, Mršić – Santini.


Derbi? Neka se igra nogomet




Nezaobilazno pitanje za trenera Zebića bilo je što  očekuje od vječitog derbija između Hajduka i Dinama.
– Iskreno, sve manje sam zainteresiran za praćenje  vječitog derbija. Razlog je jednostavan, već duži niz  godina ništa posebno nismo mogli vidjeti u tim utakmicama velikih rivala. Prošle sezone sam bio u Splitu i razočarao se. Dosta je više Mamićevih ili Malešovih priča, nabrijavanja atmosfere i priča o sucima. Vrijeme je da se počne igrati nogomet i da  gledatelji uživaju u istinskoj nogometnoj predstavi.  Neću zaobići ni veliku odgovornost HNS-a koji bi  trebao posredovati u primirivanju atmosfere linča i  stvaranju one prave, nogometne. U ovom trenutku  sve ostalo, pa tako i ishod te utakmice, manje su  važni.


“Kockasti” su zaslužili više poštovanja


Hrvatska je pobijedila Izrael i uz kiks Grčke u Latviji  zasjela na prvo mjesto u svojoj kvalifikacijskoj skupini.
– Treba nam malo više vjere u “kockaste” koji su  ponovno dokazali da itekako znaju igrati i da će se s  vrlo velikom vjerojatnošću kao prvoplasirani iz svoje  skupine plasirati na EP. Boli me atmosfera koja se  stvara oko reprezentacije koja zaslužuje puno više  poštovanja i kredita kada im ne ide. Atmosfera na  Maksimiru i ipak malen broj gledatelja te zvižduci  nisu ono što “kockasti” zaslužuju. Uostalom, koja se  to reprezentacija stalno poput naše plasira na velika  natjecanja. Pa puno jače zemlje kiksaju u kvalifikacijama. Siguran sam da ćemo i u Grčkoj napraviti  dobar rezultat i plasirati se na najveću europsku  nogometnu smotru.


Banović: Moramo pobijediti


S nestrpljenjem nogometaši Zadra očekuju nedjeljni susret s Rijekom.  Svjesni su da je pobjeda  neophodna, ako ne žele  daljnji pad prema dnu  ljestvice. A uopće ne  sumnjaju da im neće biti  lako doći do troboda.
– Bit će to teška utakmica, u to ne treba sumnjati. Rijeka igra odlično  i pobjeđuje. U dobroj su  formi i sigurno im je cilj  da ostanu neporaženi i  na Stanovima. Međutim,  mi nemamo puno izbora.  Da bi se vratili prema vrhu ljestvice moramo osvojiti trobod.
Drugim riječima Zadar će igrati na pobjedu.
– Mi i ne znamo drugačije igrati. Od samog početka moramo  svojom agresivnošću i  borbenošću pokazati gostima da na Stanovima  nemaju što tražiti. Da bi  se došlo do pobjede, moramo konstantno visoko  pritiskati njihove igrače i  ne dopustiti im da se razigraju. Ne sumnjam da  ćemo stvoriti nekoliko izglednih prigoda, a vjerujem da ćemo pokoju i realizirati.
Banović, vjerojatno poput  svojih suigrača, ne bi bio  zadovoljan remijem.
– Uz dužno poštovanje  prema Rijeci koju cijenim, bod nas ne bi  zadovoljio. Osobno smatram da bi to  bio neuspjeh, zato moramo zapeti iz  petnih žila i pobijediti.


Juniori i kadeti s Lokomotivom


Nakon tri kola Prve HNL za mlade kadeti i juniori  Zadra nemaju baš sjajan učinak. S tri poraza obiju  momčadi od Hrvatskog dragovoljca, Hajduka i Varaždina, u 4. kolu na igralištu Bagat (15 i 17 sati)  dočekuju Lokomotivu. Bit će dobra prigoda da mladi  Zadrani uhvate prve bodove i podignu moral za daljnje okršaje.
Č. F.