Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

S Rijekom počinje put prema osmoj uzastopnoj tituli

09.09.2011. 22:00
S Rijekom počinje put prema osmoj  uzastopnoj tituli


Rijeka je momčad koju dobro poznajemo. Svi ti igrači nisu nepoznanica. Oni su za nijansu jači nego lani, ali uvjeren sam da ćemo ovo prvenstvo započeti s pobjedom – ističe trener Zadra Šime Mijolović


Danas počinje 21. sezona  u Prvoj kuglačkoj ligi. Njih  20 se odigralo ovakvim, ligaškim sistemom. Ona prva,  zbog ratnih prilika, se odigrala turnirski. Tada su titule  osvojili Grmoščica i Autohrvatska. No sedam godina  kasnije prvak je prvi put postao Zadar. To je Zadranima  za rukom pošlo 1999. i 2000.  Napravili su Zadrani pauzu  do 2005., a onda “boom”. Sedam uzastopnih titula. A sada igrači Zadra traže i osmu.  Ipak, ovaj put to neće biti  jednostavno. Konkurencija  je nikad jača, a osim Zadra u  kvartet timova koji pretendiraju za titulu su Konikom  Osijek, Zaprešić i Medveščak 1958. I to kako? Svi  potpuno ojačani. Svi osim  Zadra koji je ostao bez Branislava Bogdanovića, najboljeg igrača lige. Prvi na staze  u subotu izlaze kuglači Zaprešića i Poštara (13 sati).  Dva sata kasnije svi ostali.
– Bit će ovo zanimljivo prvenstvo. Konikom Osijek,  Zaprešić i Medveščak 1958 i  Zadar iskaču i između njih  valja tražiti novog prvaka.  Ima tu još dobrih momčadi  poput Poštara, Grmoščice…,  ali vjerujem da će prvak biti  jedna od ovih četiri momčadi  – kaže strateg Zadra Šime  Mijolović.
Ipak lakši početak
Zadar ovo prvenstvo otvara domaćom utakmicom  protiv Rijeke. Nisu Mijolovićevi igrači za početak dobili preteškog protivnika.
– Rijeka je momčad koju  dobro poznajemo. Svi ti  igrači nisu nepoznanica. Oni  su za nijansu jači nego lani,  ali uvjeren sam da ćemo ovo  prvenstvo započeti s pobjedom. No ući ćemo oprezno i  u ovu utakmicu i u ostale u  početku prvenstva. Dogodilo  su nam se te promjene u  momčadi. Otišao je Bogdanović, a stigao nam je Stanko  Čota. Valja proći nekoliko  kola da vidimo kako će sve to  funkcionirati.
Prokomentirao je zadarski  strateg i derbi prvog kola koji  će se odigrati u Zagrebu.  Naime, u u Kranjčevićevoj  kod Medveščaka gostuje Konikom Osijek.
– Medveščak, iako je tek  ušao u ligu, je zaista jak ove  sezone. No ipak valja vidjeti  kako će se svi ti novi igrači  ukomponirati. Konikom je  pojačan Matkom Bulkom koji je odličan igrač. Vjerujem  da je ipak u ovoj utakmici  Medveščak, radi domaćeg terena u laganoj prednosti –  zaključio je Milanović.
Zadar nije favorit?
Sezonu je prokomentirao i  kapetan Zadra Mario Baljak,  koji unatoč igračkoj snazi  Medveščaka vjeruje da taj  sastav neće biti prvak.
– Smatram da su ispred  svih Zaprešić i Konikom Osijek. Oni su zadržali svoje sastave, a svaka momčad dovela  je po jednog vrhunskog  igrača. Medveščak i mi smo  ipak malo iznad njih. Iako je  Medveščak super jaka  momčad, pitanje je kako će  se svi ti novi igrači ukomponirati.
A prva utakmica Zadra…
– Ne bi smjelo biti problema. Favoriti smo, ali ne  smijemo ništa prepustiti  slučaju. Ove prve utakmice  su uvijek malo teže i valja im  pristupiti maksimalno ozbiljno. Dobili smo malo lakšeg  protivnika i to je dobro jer  nam Kostadin Manev vuče  manju ozljedu i vjerujem da  će se do drugog kola i gostovanja kod splitskog Poštara potpuno oporaviti.
Kapetan je probao ocijeniti i snagu Zadra u ovoj  sezoni.
– Otišao nam je Bogdanović koji je bio daleko najbolji  igrač lige. Sigurno da smo  nešto oslabljeni, dok su se  ostali pojačali. Zato sam i  rekao da su Konikom i Zaprešić ispred Zadra – dodao  je Baljak.


Zadar vodi




Čak devet puta kuglači Zadra su bili prvaci Hrvatske. Krenuli su sa 1999. godinom, a titulu su  osvojili i iduće prvenstvo. Ostalih sedam naslova  prvaka stiglo je u periodu od 2005. pa sve do  prošlog prvenstva. Povratnik u ligu i strašno jaka  momčad Medveščaka uspjela je sedam puta osvojiti titulu. Konikom Osijeku je to za rukom pošlo  dva puta, isto kao i njihovu gradskom rivalu Kandit  Premijeru. Grmoščica je svoju prvu i jedinu titulu  osvojila 1992., premijerne godine Hrvatskog kuglačkog prvenstva.


Prva kuglačka liga


Parovi prvog kola: Zadar – Rijeka, Medveščak 1958 – Konikom Osijek, Trilj – Zanatlija, Velebit – Novska, Zaprešić – Poštar, Kandit Premijer – Grmoščica.