Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Za smanjenje PDV-a na hranu s 25 na 10 posto

Autor: Marija Knežević

09.09.2012. 22:00
Za smanjenje PDV-a na hranu s  25 na 10 posto

Foto: Vedran SITNICA



“Nižom stopom PDV-a na prehrambene proizvode omogućimo građanima jeftiniju hranu, povećanjem potrošnje domaćih prehrambenih proizvoda pomozimo hrvatskom selu, zemlje članice EU imaju uvedenu nižu stopu PDV-a na prehrambene proizvode, podržimo prilagodbu EU koja je u korist naših građana, za iste novce bolje i više!”, poručuju HSS-ovci koji su u subotu ujutro u 10 sati počeli prikupljati potpise kojima od aktualne vlasti traže smanjenje PDV-a s 25 na 10 %.
– Želimo da ljudi u ovim teškim vremenima imaju barem malo jeftiniju mjesečnu košaricu. Izračunali smo da bi ona, uz smanjenje PDV-a, u prosjeku bila jeftinija 250 kuna mjesečno, odnosno 3.000 kuna godišnje. U Europskoj uniji PDV na hranu je od 7 do 9 %, jedino je u Danskoj veći. Smatramo da bismo ovime potaknuli proizvodnju i legalniju prodaju svih naših proizvođača hrane, a samim time bismo, vjerujem, smanjili i nepotrebni uvoz za proizvode koje sami možemo proizvesti, kaže Josip Zubović, predsjednik zadarskog HSS-a.
Svoje potpise su na “Zahtjev gradova i sela Vladi RH – ‘Smanjite PDV na hranu’” došli staviti simpatizeri stranke, ali i građani kojima se sviđa ideja o smanjenju PDV-a.
– Teško je prognozirati, ali očekujemo korektan odaziv jer nas se ovo svih tiče, kaže Zubović.
Akcija se istovremeno održava i u Posedarju, Pagu, Benkovcu i Viru. Ukoliko želite i vi dati svoj potpis za smanjenje PDV-a na hranu, možete to učiniti na spomenutim mjestima sve do 16. rujna.