Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Mali KUD za velike uspjehe

09.09.2013. 22:00
Mali KUD za velike uspjehe


Veliki događaj bio je to za Kulturno-umjetničko društvo Sveti Ivan Glavosjek iz Raštana Donjih u kojem su članovi i žitelji susjedne Glavice. U župnoj crkvi je blagoslovljena velika zastava KUD-a. Svetu misu i obred blagoslova je predvodio župnik don Domagoj Kelava.
– KUD iduće godine slavi desetu godišnjicu osnivanja i rada, međutim, do sada, vjerovali ili ne, nismo imali svoju adekvatnu zastavu koju bismo ponosno nosili na kulturno-umjetničke nastupe diljem Lijepe naše i inozemstva, koja bi bila obilježje KUD-a i ravnokotarskih mjesta Raštane Donje i Glavica, kazao je cvitaraš Mladen Katuša Mlađo.
Na inicijativu predsjednika Marina Katuše, općinskog donačelnika, Općina Sv. Filip i Jakov je financirala izradu zastave koja će odsad stalno pratiti ovaj KUD koji godinama promovira tradicionalnu kulturnu i izvornu pjesmu, ples i folklor, ali i domaća pića i prirodno zdrava jela, educira mladež i vodi brigu o ovim malim sredinama.
Ovo folklorno društvo je jedinstveno u Zadarskoj županiji, dosad je snimilo dva filma, samostalni 35-minutni amaterski kratki igrani film Kako se udavala moja baka, a u suradnji s KUD-om Sv. Lovre iz Vrsi i 100-minutni film Zaboravljeni sin, nastao prema istoimenom romanu Mira Gavrana, koji govori o mladiću s posebnim potrebama.