Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Red učenja, red igre

09.09.2013. 22:00
Red učenja, red igre


Ove školske godine 2013./2014. u Osnovnu školu Petra Preradovića upisana su tri razreda prvašića s ukupno 62 učenika, od čega je u Područnoj školi Kožino upisano dvoje učenika, kao i u Petrčanima. Unutrašnjim dvorištem ove škole jučer se čuo žamor gotovo tijekom cijelog jutra, budući da još traje vrijeme prilagodbe na školu. U vrtiću su, naime, vrijedila neka malo fleksibilnija pravila. Ipak, mališanima igre i kreativnosti nije nedostajalo niti jučer, budući da će tijekom prva četiri tjedna nastave naglasak biti stavljen na malo opušteniju atmosferu, uz red učenja, pa onda red igre.
– Prvi dan protekao je u međusobnom upoznavanju, pravilima ponašanja, a drugi dan je protekao u upoznavanju s udžbenicima. Uobičajeno je da cijeli prvi tjedan bude jedna priprema i on je prošao u igri i pričanju, pojasnila je učiteljica Dragica Smolić koja od ove godine vodi I.a razred s 20 učenika.
Takvo će biti i naredno razdoblje koje traje četiri tjedna od početka nastave tijekom kojeg će djeca biti dosta aktivna, s puno boravka na otvorenom.
– Između rada su tako i jučer postojale pauze kada su se s djecom radile vježbe, kako za pravilno držanje tijela, tako i za razgibavanje. Također, tu je i tjelesni odgoj tri puta tjedno kroz tri sata kojim se, uz rekreativne pauze nakon svakog sata, nastoji izaći mališanima u susret s njihovom nepresušnom energijom. A nje uistinu ima, kazuje učiteljica Smolić dodajući kako su generacijske promjene u ponašanju vrlo velike. Današnja djeca su puno živahnija, otvorenija, pa i kreativnija. Naravno nije im lako, ipak moraju sjediti četiri školska sata.
Ove godine, brojka upisanih prvašića na razini je prošlogodišnje, i nekih većih promjena u radu škole nema, kazao je ravnatelj Mile Marasović.