Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Smanjuju se davanja i sve se strogo kontrolira

09.09.2013. 22:00
Smanjuju se davanja i sve se strogo kontrolira


Od prvog srpnja sve jedinice lokalne samouprave moraju Ministarstvu financija i Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja, podastrijeti prijedlog subvencija. Tako propisuje novi Zakon o državnim potporama. Posebice zanimljiv bit će onaj dio koji se odnosi na komunalna poduzeća kojima je suvlasnik ili vlasnik Grad Zadar. Komunalna poduzeća će se češljati na način da će se sve više u život uvoditi tržišna načela poslovanja iako komunalna poduzeća, u svojoj biti, ne bi trebala ostvarivati značajan profit.
Od ukupno 363 milijuna kuna koliko iznosi proračun Grada Zadra, Grad za subvencije svojim trgovačkim društvima izdvaja 22,963.600 kuna. Otprilike s istim iznosom, Grad subvencionira i sportske klubove i sportske udruge.
Iako se za sad ne zna za što će se djelatnici Agencije »uhvatiti« kad budu »češljali« zahtjeve za subvencijama, očito je da će se neke stvari staviti pod drugačiji režim korištenja. Najizvjesnije jest, a što ovisi o raspletu predstečajne nagodbe da se KK Zadar na stari način neće moći financirati gradskim novcem. Zanimljivo je da je KK Zadar, kaže Perić, uz splitski Hajduk zasad jedino sportsko dioničko društvo koje je u cijelosti ili dijelom u vlasništvu jedinice lokalne samouprave. No, što je s ostalim klubovima koji u pravnom smislu nisu sportska dionička društva, ali su u biti privatni klubovi u kojima pojedinci vedre i oblače, a da za to ne plaćaju nikakve obveze prema državi jer ih štiti zakon o udrugama. I to se uskoro mijenja, ali će pravila određivati prvenstveno drugi zakoni, prvenstveno najavljeni novi Zakon o udrugama. Prema sadašnjem zakonu, dovoljno je osnovati klub i prijaviti se na gradski proračun. To će se mijenjati, a pretpostavlja se da će osnovni kriterij biti sportski uspjeh, okupljanje mladeži i sudjelovanje i organizacija sportskih manifestacija. Tako se neće događati da neki klubovi okupljaju na papiru i nekoliko stotina djece, dobivaju od Grada puno bolje uvjete za rad, a istovremeno padaju u niži rang natjecanja.
Nekoliko, vrlo izvjesnih situacija u drugim sektorima »češljali« smo s gradskom pročelnicom za financije Grozdanom Perić. Perićeva uzima za primjer Liburniju kojoj Grad u obliku kapitalne pomoći sudjeluje u nabavci autobusa i subvenciji cijene karata za studente, učenike i umirovljenike iznad 65 godina. Najvjerojatnije će se, kaže Perić, pregledavati koje su to linije ekonomski održive, ali i situacija da jedino Grad Zadar i Grad Obrovac ispunjavaju svoje obveze kao suvlasnici, dok druge jedinice lokalne samouprave koje su također suvlasnici Liburnije, to ne čine. Sposobnost da financiraju Liburniju ili u prijevodu, svoj gradski i prigradski prijevoz, uzimat će se u obzir kad se bude odlučivalo opstanku takvih jedinica lokalne samouprave.