Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Glas Zadarske županije pronose Condura Croatica, gajeta Buha i leut Neumorni

09.09.2016. 22:00
Glas Zadarske županije pronose Condura Croatica, gajeta Buha i leut Neumorni


Proslavom 2400. godišnjice Staroga Grada na Hvaru, kojemu je prisustvovala i predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović, jučer su počeli prvi Dani u Vali, međunarodni festival mora, pomorstva i maritimne baštine.
Predsjednicu je pozdravilo 60-ak posada tradicijskih brodova koji su u Stari Grad stigli od Istre do Opuzena. Zadarsku županiju predstavljaju tri broda, replika staroga hrvatskog ratnog broda “Condura Croatica” Sveučilišta u Zadru, u čijoj su posadi dr. Irena Radić Rossi, Mirko Belošević, Katarina Batur i Sebastian Govorčin, gajeta “Buha” iz Kraja te leut “Neumorni” iz Biograda.
– Trebalo nam je 13 sati plovidbe do Hvara, ali nije nam žao jer je ovdje uistinu predivno. Toliko starih brodova na jednome mjestu. Doživljaj za pamćenje, kazala je Nevia Perković, s kojom su još u posadi “Neumornog” suprug Karlo i sin Mario sa suprugom Elizabeth Neuntenfl iz Beča.
Oživljavanje otoka prioritet politike
Posadi “Buhe”, u kojoj su Stanislav Kuštera, Mate Ugrinić, Ines Kuštera i Dobrila Kovačić, na dugom putu do Hvara malo je pripomogao tegljač, ali zato je gajeta sve svoje kvalitete pokazala već na prvoj promenadnoj plovidbi u starogradskoj vali.
Čestitajući rođendan Staroga Grada, predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović kazala je kako od nove Vlade očekuje da prioritet bude oživljavanje otoka.
– Nakon posjeta zadarskim otocima u travnju ove godine, a motivirana željom da održivi razvoj hrvatskih otoka napokon postane jedno od najvažnijih razvojnih pitanja Republike Hrvatske, uputila sam Vladi prijedlog 13 mjera za revitalizaciju otoka. Nije se uspjelo učiniti mnogo, ali novi izbori su tu, nova će vlada uskoro preuzeti odgovornost za državu i očekujem da oživljavanju otoka bude dan prioritet, izjavila je predsjednica na otvaranju Festivala mora i mornara Dani u Vali.
Ugledanje na Brest
Predsjednik Udruge Cronaves, organizatora i pokretača festivala, kazao je kako se nada da će sada, kada je u Starome Gradu uređena nova riva sa 110 vezova i stvoreni su uvjeti za razvoj nautičkog turizma, Dani u Vali postati tradicionalna pomorska manifestacija poput festivala pomorstva u francuskom Brestu.
– Okupili smo se kako bismo obilježili rođendan najstarijega grada u našoj zemlji, ali i kako bismo predstavili hrvatsku maritimnu i kulturnu baštinu, tradicijske zanate, kulinarska, ribarska, brodograditeljska i nautička umijeća. Svu ljepotu upravo tih, brodograditeljskih i nautičkih umijeća pokazat će nam ovih 60-ak ljepotana predvođenih posadama iz svih dijelova jadranske Hrvatske, dodao je Bavčević.