Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Liječnik iz SAD-a se na Sveto brdo popeo u – sandalama

09.09.2016. 22:00
Liječnik iz SAD-a se na Sveto brdo popeo u – sandalama


Završena je prva vertikalna utrka Absolute Paklenica Vertical na planini Velebit. Na utrci je sudjelovalo 13 znatiželjnih natjecatelja, vjerovatno ne znajući što ih očekuje, budući je utrka organizirana prvi put.
Utrka je vertikalnog koncepta. Start je bio u Modriču, mjestu odakle počinje najstrmija staza za Sv. Brdo, a sudionici i finisheri ove uistinu zahtjevne utrke trebali su od morske razine do Sv. Brda svladati 1.810 metara ukupnog uspona na 14 km dugoj stazi. Iako vruće, sjeverni vjetar iznad 700 metara nadmorske visine je bio prava blagodat za natjecatelje.
Konačno je došao dan kada su se riješile mnoge debate oko toga “za koliko vremena se može doći najbrže do Sv. Brda”. Nagađalo se svašta, no nitko nije vjerovao da se može ići ispod 3 sata. A to je demantirao pobjednik Atilla Szily, Mađar, koji je zajedno sa svojim sunarodnjakom Andras Torok (HUN – Mecsek Maraton Team) stigao na Sv. Brdo za nevjerojatnih dva sata i 16 minuta. Treće mjesto u muškoj kategoriji odnio je je Samoborac Stjepan Jandrečić s vremenom od 2:33h.
Rekordi postavljeni da bi se srušili
U ženskoj kategoriji pobjedu je odnijela Liffey Daniels iz Velike Britanije s vremenom od 4:14 h. Treba spomenuti i liječnika-ortopeda dr. Tylera Silvermana iz SAD-a, koji se na Sv. Brdo popeo i s njega spustio – u sandalama! Inače, mnogi zaljubljenici u planinarenje protive se predrasudama prema ovoj obući i smatraju kako je ona zapravo najbolja za rekreacijsko penjanje.
– Dok rekordi postoje da se ruše, tako se i mi nadamo oboriti ih nekoliko u već sljedećoj sezoni. Prvi onaj u kategoriji podrške lokalne zajednice. Dobar domaćin i podrška očituje se vlastitim prisustvom. Financijske potpore su vrijedne, ali one moralne mnogo znače. Možda ovakvi događaji međunarodnog karaktera trebaju samo onim zajednicama i mjestima sa prepoznatljivim imidžem, bogatom kulturnom i povijesnom baštinom, no nećemo to puno komentirati već zahvaliti svima koji su bili na utrci i podržali ju, poručuju organizatori iz Mountain Travellera Croatia.
Posebna zahvala osim sponzorima ide volonterima koji su za izvođenje složene i zahtjevne logistike na Sv. Brdo nosili preko 25 kg okrjepe na vlastitim leđima, i to po nekoliko puta. Bilo je tu još mnogo posla koji su savršeno odradili, a najviše zbog ljubavi prema planini, što vjeruju u ovaj projekt, a zauzvrat nisu dobili ništa osim nasmijanih lica jednako entuzijastičnih trkača i odličnu “figuru”, budući da se od uloženog napora izgubi nekoliko kilograma tjelesne mase.
Vertikala raščišćena prije tri godine
Ideja o vertikali na Sv. Brdo nastala je prilikom jednom treninga prije tri godine, nakon što su volonteri PD Paklenica iz Zadra očistili stazu iz Modriča koja je 25 godina nakon Domovinskog rata bila u prilično zapuštenom stanju. Ova staza je imala direktan pristup Sv. Brdu.
Sv. Brdo je oduvijek izazivalo strahopoštovanje lokalnog stanovništva uz kojeg su vezane brojne legende i mitovi. Ono je po visini drugi vrh u Velebitu (1.753 m), ali po svome položaju, izgledu i imenu zacijelo je prvi i najljepši vrh cjelokupne velebne gore. S njega puca pogled na sva tri mora (Velebitski kanal, Novigradsko i Karinsko more), Kotare, Pašmanski kanal i Kornatsko otočje, na Paklenicu i velebitski greben te na Liku.
Česta prisutnost oblaka i gotovo trajno pirkanje vjetra podsjeća na staRozavjetnu objavu u kojoj su oblak i vjetar poseban znak Božje nazočnosti, a postoji i mnogo legendi i nagađanja o tome zašto se Sv. Brdo zove baš Sveto. Sam Velebit je zasigurno najpoznatije vilinsko mjesto u Hrvatskoj, gdje su vile prema predaji plesale kolo. Mnogi stočari svjedočili su o postojanju ovih prekrasnih mitoloških stvorenja koja su znala i vrlo često silaziti s planinskih obronaka spuštajući se na obalno primorje gdje su prema predaji otimale djecu i mladiće te ih podučavale raznim stvarima, primjerice liječenju ljekovitim biljkama.