Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

“Ne bih mijenjao paprike i balancane ni za kakvu političku karijeru”

09.09.2016. 22:00
“Ne bih mijenjao paprike i balancane ni za kakvu političku karijeru”


Nekadašnji ratni zapovjednik, saborski zastupnik, veliki prijatelj pokojne Savke Dabčević Kučar, HNS-ovac Željko Kurtov Buš, danas živi od svoga rada na poljoprivrednom imanju kod Vranskog jezera gdje na površini od 15 tisuća kvadrata uzgaja vrhunske sorte rajčice, krastavaca, balancane i paprike. Uz to ima i stotinjak stabala voćnjaka s najrazličitijim kulturama.
 S obzirom na svoj ratni i politički imidž, mogao je, dakako, izabrati onaj lagodniji životni put – put politike, ali vratio se zemlji, poljoprivredi i tržištu.
Susrevši ga ovih dana na njegovu urednom i izdašnom imanju, upitali smo ga, između ostalog, je li mu žao što je umjesto odijela i kravate i ćaskanja za zelenim stolom, izabrao oranje, kopanje, prskanje i ostale radnje od kojih dobiva žujeve na rukama. Buš “ispaljuje” kao iz puške: Ma je, žao mi je što sam uopće išao u Sabor! Iskreno, nisam se uopće vidio u tom svijetu, prihvatio sam poziv Savke i Vesne, nisam ih mogao odbiti i samo zato sam pristao na tu odluku. Nisam ja za tu klasičnu političku karijeru, ne mogu biti profesionalni političar – objasnio nam je ovaj uspješni poljoprivrednik s Vrane koji nema problema s plasmanom svojih proizvoda s obzirom na njihovu vrhunsku kvalitetu. Neizrecivo je zadovoljtvo kad vidite biljku koja se zdravo razvija zahvaljujući vašem radu i brizi, to meni ne može zamijeniti nikakva politika!
 Iako je vjeran svojoj stranci HNS-u i političkoj baštini Savke Dabčević – Kučar, Buš kaže da na današnju političku situaciju gleda prije svega kao građanin, a ne kao stranački zagriženi navijač.
– Priznajem, Narodna koalicija mi se čini poštenijom, vjerodostojnijom, ona je spremna služiti narodu, nije lopovska, ne služi se jeftinim, lažnim domoljubljem. Nemam ništa protiv Plenkovića, naprotiv mislim da je on OK, ali ne znam tko naivan može vjerovati da je ta stranka sada radikalno promijenila stil i sadržaj svoje politike samo zato što je na čelo stavila tog čovjerka. Oni su jednostavno shvatili da su u proteklom mandatu pretjerali s tim ispraznim sramotnim desničarenjem i sada preko novog šefa žele stvoriti lažan dojam da su, eto, kao preko noći postali pošteni i normalni – kaže Buš.
 No, najviše ga ljute oni mali politički paraziti koji trguju sa svojim sitnim mandatima i pretvaraju politiku u loš folklor. Ti likovi vješto pokušavaju usićariti za sebe najlagodnije pozicije na kojima ništa ne moraju raditi, osim ucjenjivati. Prikrpe se nekoj većini i samo paradiraju i koriste privilegije, dok ta većina radi zapravo pravi posao i snosi pred javnošću odgovornost.
 Znači li to onda da se zalažete za tzv. veliku koaliciju SDP-a i HDZ-a, pitamo bivšeg saborskog zastupnika.
 – A ne, pa možete li zamisliti da npr. Zlatko Hasanbegović i Željko Jovanović vode jedno te isto ministarstvo ili pak da Zoran Milanović usko surađuje s Vasom Brkićem i Božidarom Kalmetom!? – odgovara Buš pokazujući nam ponosno plodove svoga rada na poljoprivrednom imanju. Na rastanku, u društvu svoje vrijedne supruge, pozdravlja nas s osmijehom i uz priznanje: “U mom životu tri velike žene odigrale su značajnu ulogu: moja draga supruga Biserka i moje velike prijateljice Savka i Vesna”.