Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Prisnac od smokava i jela rimskih patricija

09.09.2016. 22:00
Prisnac od smokava i jela rimskih patricija


Vrhunac Festivala smokava su gastro inovacije od rajskog voća, a neke od njih pripremljene su isključivo za ovu prigodu i predstavljene jučer u Muzeju antičkog stakla.
Za vrhunsku deliciju iz benkovačkog kraja, nadaleko poznati prisnac, ali sa smokvom, pobrinuli su se TZ Grada Benkovca i KUD Branimir.
– Ovo nam je prvo sudjelovanje na festivalu. Prisnac je napravljen po tradicionalnoj recepturi samo smo mu na površinu dodali marmeladu od smokava, pojasnila je Ksenija Čirjak predsjednica KUD Branimir iz Benkovca.
Jednako inovativna, zanimljiva, ali manje poznata bila su jela pripremana po receptima koji datiraju iz 1. stoljeća, a u kakvim su uživali stari Rimljani. Za ovu rapsodiju okusa i mirisa pobrinuli su se učenici Srednje škole Bartula Kašića iz Paga s profesorom kuharom Brankom Tičićem.
– Pripremili smo jela rimskih patricija koja su karakteristična po biljkama koje su uzgajali i koristili u svakodnevnoj prehrani, od smokava, grožđa te ostalog voća i mirodija koje su mogli naći ili su prilikom osvajanja donosili u svoje gradove, obrazložio je Tičić.
A na stolu su se našla jela od smokve spremljena na sto načina. Okusom jedno jelo bolje od drugog.
– Pripremili smo juhu od smokava, jetricu na rimski sa crnim grožđem, smokvama i slatkim vinom. Imamo pečenu teletinu sa smokvama, grožđem i ječmom jer se u rimsko vrijeme ova žitarica uzgajala. Imamo i fritule od smokava, preljev od kupina koji se radi na tradicionalan način te okruglice od smokava u kombinaciji s bademom i začinom, objasnio je prof. Tičić.
Novina ovogodišnjeg festivala bile su liofilizirane smokve Sandre Pedisić iz Centra za prehrambenu tehnologiju i biotehnologiju s Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta u Zadru. Zahvaljujući suvremenim biotehnološkim metodama Pedisić je dehidrirala smokvu i na niskoj je temperaturi zamrznula. Na ovaj način smokva zadržava sva svojstva kao i svježa, a razlika je to što je se može konzumirati puno kasnije i neće propasti poput one svježe.