Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Okrupnjavanje u našim uvjetima

Autor:

09.10.2009. 22:00


Bage, što te više čitam osjećam da govoriš o nekom drugom poljodjelstvu, negoli što govore tvoji kolege agronomi, s nevjericom će Mirko.
Točno, puno njih ne miče se od koncepta krupnog specijaliziranog i prinosnog poljodjelstva, a što to znači.
Na pozornicu stupa sveobasizajuće globalno svjetsko poljodjelstvo.
S dosta poljodjelskog tla, puno ratila koja troše naftu, s golemim troškovima održavanja, kamata i kreditnog zaduženja. Veliki udio mineralnih, posebice dušičnih gnojiva i kemijskih zaštitnih sredstava, uz prekomjerno navodnjavanje, postižu doduše visoke prinose po jedinici površine, ali slabije kakvoće. Ruše strukturu tla, ostavljaju pustoš i prazninu u prostoru. Za njih je jedino bitno, da se uključe u globalnu svjetsku ekonomiju rasta, pod svaku cijenu.
Poklonici ovog poljodjelstva, a moram priznati da su u većini, uspoređuju nas s Amerikancima, koji imaju prosječno velika poljodjelska gospodarstva od 400 do 700 ha, Velika Britanija 200 ha, Njemačka 80-100 ha.
Naša poljodjelska struktura sličnija je onoj u sredozemlju, gdje su prosječne veličine kao u Grčkoj, Italiji pa i Austriji. Bolje je da se okrenemo tim poljodjelstvima i njihovim vrijednostima.
Okrupnjavanje u našim uvjetima moguće je provesti samo i jedino tako, da se očuva narušena vlasnička struktura uništena razarajućom nacionalizacijom g. 1948. Tamo gdje to nije slučaj, treba očuvati mješovito obiteljsko poljodjelsko gospodarstvo i strpljivo pratiti njegov ponovni rast i razvitak.
Pogrešno je okrupnjavati poljodjelsko tlo pod svaku cijenu, doprinositi ga krupnim specijaliziranim poljodjelstvom, koje neće posjedovati niti zrna hrvatske znakovitosti.
Moramo očuvati okoliš, poljodjelsko tlo, selo, kulturu i samobitnost, za bolju kakvoću i vrijedniju poljodjelsku proizvodnju, usuglašeno će Mirko.
Vaš Bage