Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Razbijanje stigme koja prati duševno oboljele

Autor: Katina Vrsaljko

09.10.2009. 22:00
Razbijanje stigme koja prati duševno oboljele

Foto: Adam VIDAS



Zadovoljan pacijent daje nam snagu da što bolje organiziramo reintegraciju duševno oboljelih osoba u društvo te da razbijemo stigmu koja ih, nažalost, još uvijek prati, rekla je Čveljo


U povodu svjetskog Dana mentalnog zdravlja jučer je u Gradskoj knjižnici otvorena izložba radova koje su tijekom prošle godine izradili korisnici Caritasove Grupe za resocijalizaciju, Službe psihijatrije Opće bolnice, Doma za odrasle osobe Zemunik i dnevnog boravka Doma za odrasle osobe Sv. Frane. Radovi se izlažu četvrtu godinu zaredom, a ove godine prvi put sudjeluju domovi za odrasle osobe. Okupljene je na otvorenju pozdravio ravnatelj knjižnice Ivan Pehar te istaknuo zadovoljstvo što ova izložba postaje tradicionalna.
– Drago nam je da duševno oboljele osobe kroz ovakva događanja dokazuju da se mogu uključiti u svakodnevni život i širiti radost, a ne depresiju, rekao je Pehar.
Dr. Palmira Čveljo, rukovoditeljica psihijatrijske službe, istaknula je da je centar ovog svečanog obilježavanja Dana mentalnog zdravlja upravo pacijent.
– Zadovoljan pacijent daje nam snagu da što bolje organiziramo reintegraciju duševno oboljelih osoba u društvo te da razbijemo stigmu koja ih, nažalost, još uvijek prati, rekla je Čveljo.
Don Ivica Jurišić, ravnatelj Caritasa, izrazio je zadovoljstvo suradnjom pri obilježavanju ovog dana, zahvalio donatorima te dodao kako je izložba prodajna te da tim putem svatko može pomoći radu ovih institucija.
Otvorenje izložbe uveličao je nastup zbora Grupe za resocijalizaciju te recitacija Romane Longin iz Doma Sv. Frane koja je s prisutnima podijelila svoju pjesmu “Jeremija 1999.”
Predvorje Gradske knjižnice tako sada krase brojni radovi izrađeni kroz radnu terapiju. Korisnici psihijatrijske službe izložili su kuće, zvonik, tvrđavu i pečenjaru od kamenčića, skulpture od školjki i nakit. Vitrina Doma Zemunik popunjena je radovima karakterističnim za podneblje Ravnih kotara – pletiva, rukavice, djelovi narodne nošnje te ukrašene boce s maslinovim uljem, uljem gospine trave i raznih rakija. Korisnici Doma Sv. Frane izradili su slike postaja Križnog puta, krunice, nakit te primijenjena umjetnička djela od gline. Caritasova Grupa za resocijalizaciju izložila je razne figure od gline i kamenčića i slike s različitim motivima i u različitim tehnikama.