Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Miljanić: Pokazali smo hrvatsko dostojanstvo

09.10.2011. 22:00
Miljanić: Pokazali smo hrvatsko dostojanstvo


Dio braniteljskih udruga koje su sudjelovale na protestnom skupu u Den Haagu, održao je u petak tiskovnu konferenciju. Organizatorima i članovima udruge „Zavjet” predsjednik zadarskog ogranka Boris Mužanović je rekao da je skup na trgu Plein u Den Haagu ponovno potvrdio potrebu da svi branitelji moraju biti zajedno, posebno u ove dane kada stižu optužnice nekadašnjih agresora.
– To se zajedništvo pokazalo i dan kasnije na velikoj misi za generale u katedrali u Rotterdamu koju je služio biskup senjsko-gospićki mons. Mile Bogović. Dobili smo priznanje hrvatske veleposlanice u Kraljevini Nizozemskoj Vesele Mrđen Korać za pokazano dostojanstvo i kulturu, a neslužbeno nas je pohvalila i Vlada RH, rekao je Mužanović.
Marku Miljaniću, ratnom zapovjedniku škabrnjskog bataljuna, ovo je bio osmi put u Den Haagu. Sedam puta prije toga, svjedočio je u procesima protiv srpskih ratnih zločinaca.
– Strane novinare iz Deutsche Welle i Frankfurter Allgemeine Zeitung, s kojima sam razgovarao, najviše je dojmio crveni karton upućen haškom tribunalu koji je pristran, a ne međunarodni sud prave. Jer kako drugo reći kada Ratko Mladić uopće nije optužen za zločine počinjene u Hrvatskoj niti za Škabrnju na koju je palo više granata u jednom danu, nego na Knin, Gračac i Benkovac zajedno u cijeloj operaciji Oluja. To je politički sud koji izjednačava krvnika i žrtvu, a mi se nadamo da će uz Božju pomoć progledati svjetska javnost, rekao je Miljanić koji je podsjetio da su prosvjednike u Haagu dočekali policajci na konjima i s dugim cijevima misleći da dolazi neka rulja, iako je nekoliko mjeseci prije, na velikom žrtvoslovnom protestnom skupu u Münchenu pokazano hrvatsko dostojanstvo u prosvjedu protiv nepravednih haških presuda.
Međutim, kaže Miljanić, hrvatski branitelji su pokazali kako se poštuje svoja zemlja, ali i domaćin koji je omogućio demokratsko pravo na prosvjed. Kasnije su to u svojim izvještajima potvrdili i nizozemski policajci. Na kraju konferencije Boris Mužanović je iskoristio priliku i čestitao rođendan generalu Gotovini, 12. listopada.
Malu nervozu stvorio je predsjednik udruge liječenih od PTSP-a Jere Zurak, koji se spomenuo predstavnika dviju braniteljskih udruga koji su napustili organizacijski sastanak. Međutim, Boris Mužanović je, ne željevši govoriti o kojim se udrugama radi, rekao da je to nevažan događaj jer su se ti isti predstavnici kasnije ispričali za svoje ponašanje, a članovi njihovih udruga putovali su s ostalim prosvjednicima u Den Haag.