Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Zadranima svjetsko srebro

09.10.2011. 22:00
Zadranima  svjetsko srebro


Nekako su svi očekivali momčad Pobrezove u finalu, no oni su u polufinalu protiv Nijemaca ipak napravili svojevrsni kiks – kazao je Šime Mijolović, trener Zadra


Novi veliki pothvat ostvarili su kuglači Zadra. U njemačkom Augsburgu nastupili su na Svjetskom kupu i osvojili srebrno odličje. Svjetski kup je natjecanje na kojem se sastalo 15 najboljih europskih momčadi, prvaka svojih zemalja i, ono se smatra, uz Europsku ligu, najjačim kuglačkim natjecanjem. Morali su Zadrani odraditi tri naporna dana, koja su im u konačnici donijela finalni dvoboj protiv njemačkog Rot Weis Zerbsta.
Svjetski kup krenuo je u srijedu kada su za svaku momčad nastupila po tri igrača. Isti scenarij se odigrao i u četvrtak. Ta dva dana bila su kvalifikacijska i u konačnici se zbrajao rezultat svih šest igrača i najbolje četiri momčadi izborile su ulazak u završnicu, odnosu polufinale Svjetskog kupa.
– Cilj nam je biti među četiri i vjerujem da imamo snage to izvesti – rekao je pred polazak u Njemačku trener Zadra Šime Mijolović, a njegovi igrači su to i izveli. Nakon prvog dana bili su četvrti, a drugi dan im je donio pomak za još jedno mjesto. Prvo mjesto osvojila je Podbrezova, drugo St. Polten, a četvrto Rot Weis Zerbst.
Treće mjesto donijelo je Zadranima za protivnika austrijski St. Polten, objektivno slabijeg protivnika i od Nijemaca i od Slovaka. Dobra podloga Zadranima bile su i prošle sezone kada su kuglači iz Mocira uredno pobjeđivali Austrijance.
– Idemo u to finale. Dobar nam je ždrijeb. Moramo to iskoristiti – nakon kvalifikacija je rekao direktor Zadra Ivan Lulić. Njegove riječi su se i obistinile. Zadrani su u teškoj utakmici slavili. Po tri meča su dobili i igrači Zadra i igrači Podbrezove, no u konačnici je zbog bolje razlike u srušenim drvima konačna pobjeda i finale pripalo Zadru. Za Zadar su odlično u tom dvoboju odigrali Kostadin Manev koji je srušio 617 i Boris Benedik koji je rušio 611 drva.
– Vidjeli smo da se St. Polten provukao na drugo mjesto i znali smo da mi moramo u kvalifikacijama doći do trećeg mjesta, jer bi nam Austrijanci u tom polufinalu bili najbolji protivnik, budući da je to ipak protivnik u našem rangu. To smo uspjeli izvesti. U tom polufinalu smo dobro pogodili njihovu postavu i spriječili vrlo ambiciozni sastav St. Poltena, koji se ove godine dodatno pojačao, da nam oduzme to finale – objasnio je Mijolović.
U drugom polufinalu su se sastale dvije strašno jake momčadi, Podbrezova koja je prošle godine osvojila sve što se moglo osvojiti i njemački Rot Weis Zerbst, sastav koji je godinama dominirao u europskim klupskim natjecanjima. Iako su Slovaci u kvalifikacijama imali najbolji rezultat, u finale su išli Nijemci. I baš ti Nijemci su ipak bili malo prevelik zalogaj za zadarske kuglače. U konačnici je završilo 7:1 za Rot Weis Zerbst, no utakmica nije niti izbliza bila lagana za njemačku momčad. Marcus Gerdau je svladao Kostadina Maneva. Bilo je 2:2 u setovima, no suparnički igrač u konačnici je imao 22 srušena drva više. Luka Ukalović je ostvario pobjedu za Zadar. Protiv Webera je, također, bilo 2:2 u setovima, ali ovaj put je Zadranin imao tri srušena drva više. Najmlađi zadarski igrač Hrvoje Marinović pružio je dobar otpor Christianu Helmerich, no više od poraza od 3:1 nije mogao, a za samo jedno drvo je poražen Stanko Čota. Izgubili su i Mario Baljak i Boris Benedik. Kapetan Baljak je jedini kiksao i napravio mnogo manji rezultat od očekivanog.
– Nekako su svi očekivali momčad Pobrezove u finalu, no oni su u polufinalu protiv Nijemaca ipak napravili svojevrsni kiks. Odigrali su slabiju utakmicu, a njihov najbolji igrač Zavarka je doživio prvi poraz u karijeri. Rot Weis Zerbst je, također, strašno jaka momčad, s 12 jakih igrača u rotaciji i imali smo mnogo više svježine od nas u finalu. Mi smo se ispraznili u kvalifikacijama, pokušavajući ispraviti nešto lošiji rezultat Čote te u polufinalnom dvoboju. To nas je koštalo u finalu – dodao je Mijolović.
Zadrani su u Njemačkoj uspjeli obraniti srebro s prošlogodišnjeg Svjetskog kupa i već sada su na fantastičan način otvorili sezonu. Ovaj rezultat će im zasigurno biti veliki motiv, ali i određeni podražaj za nove izazove.
– Izuzetno sam zadovoljan ovim rezultatom koji za nas i nije toliko neočekivan. Znali smo da imamo kvalitetnu momčad i prije natjecanja smo govorili da nam je prvi cilj izboriti polufinale, a nešto dalji cilj osvojiti medalju. To smo i uspjeli ostvariti – zadovoljan je zadarski strateg.


Polufinale




Zadar – St. Polten 5:3 (3519 – 3446)
Marinović – Eder 3:1 (577 – 570), Ukalović – Locher 1:3 (569 – 588), Manev – Quirin 4:0 (617 – 539), Benedik – Huber 3:1 (611 – 560),  Baljak – Kotyza 1:3 (578 – 620), Čota – Radek 1:3 (567 – 569)


Finale


Rot Weis Zerbst – Zadar 7:1 (3539 – 3443)
 (Gerdau – Manev 2:2 (612 – 590), Weber – Ukalović 2:2 (575 – 578), Helmerich – Marinović 3:1 (591 – 574), Schneidr – Čota 2:2 (594 – 593), Heydrich – Baljak 4:0 (584 – 537), Schondelmeir – Benedik 2,5:1,5 (583 – 571)


Odlični rezultati hrvatskih predstavnika


Odlične rezultate ostvarili su ovaj vikend hrvatski kuglači i kuglačice. Osvojili su dva prva, tri druga i po jedno treće, četvrto i peto mjesto. Tako su Konikom Osijek i Istra Poreč pobjednici NBC pokala. Zadar i Zaprešić izgubili su s po 1-7. Zagreb je razigravanjem došao do 3. mjesta, dok je Zaboky završio na 4. mjestu.