Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Kovačević: Kriza je ugostiteljima i dalje najveći problem

Autor: Irena Jurjević

09.10.2012. 22:00
Kovačević: Kriza je ugostiteljima i dalje najveći problem

Foto: Zvonko KUCELIN



Mi kao ugostitelji posljednji smo u lancu i ovisimo o standardu građana. Ako je standard sve niži, a troškovi života, poslovanja sve veći, sve ih je teže servisirati i to je jedan od najvećih problema. Stalno živimo u neizvjesnosti, kaže Kovačević
Robert Kovačević novi je predsjednik Ceha ugostitelja nakon što je ostavku na tu poziciju nakon dogogodišnjeg obavljanja dužnosti dao Dubravko Milin – Kvisko.
Predsjedavanje Cehom ugostitelja je bio odabir članstva koje sudjeluje u izborima, a koje ga je odabralo za obavljanje te dužnosti dok je Milin bio u ostavci.
Obrtnik i Grad sve bliži
– To je i razlog zašto sam i dalje tu. A i do sada je preko Ceha ugostitelja puno napravljeno u unaprjeđenju turizma i uvjetima rada, u suradnji s institucijama, povezivanju članstva… To bi trebalo gajiti i dalje i to je jedan od motiva zašto sam prihvatio tu funkciju, ističe Kovačević, dodajući i to kako se i njegov osobni stav poklapa sa svim što se do sada napravilo, pa tako tome može doprinijeti i dalje.
– Imamo viziju da se pojedinac ne može sam suprotstaviti problemima današnjeg vremena, jer poslovati prije dvadeset godina, deset godina i danas nije isto. Nisu isti troškovi, nisu isti odnosi u društvu i kao pojedinac ne možeš djelovati prema sistemu ni za osobnu ni za zajedničku korist. Niti možeš mijenjati društvene odnose, niti poslovne odnose… Jedan obrtnik i institucija Grada ne bi se smjeli smatrati suprotstavljenim stranama već partnerima u budućnosti. To je jedan odnos koji je nekad bio udaljen, no sada je sve bliži i mislim da bi tako trebalo ići i dalje. Trebamo postavljati zajedničke ciljeve i zajedno ih ostvarivati, zaključuje Kovačević dodajući da je najveći problem ekonomska kriza.
– Mi kao ugostitelji posljednji smo u lancu i ovisimo o standardu građana. Ako je standard sve niži, a troškovi života, poslovanja sve veći, sve ih je teže servisirati i to je jedan od najvećih problema. Stalno živimo u neizvjesnosti zbog nekih budućih odluka ili zakona koje nam ne omogućavaju da imamo siguran poslovni plan, naglašava Kovačević dodajući kako osim opće ekonomske krize i njezine refleksije na ugostiteljstvo postoje i pojedinačni problemi koji se u manjim asocijacijama mogu rješavati.
Projekt klizališta
– Ceh ugostitelja sastavio je program rada prema kojem će djelovati u sljedećih godinu dana i on sadrži nekoliko odrednica. Među njima je pomanjkanje stručnog kadra osposobljenog za rad u ugostiteljstvu i turizmu, zbog čega će se nastojati potaknuti suradnja s Hotelijersko turističkom i ugostiteljskom školom. Također, tu je i inozemna edukacija vlasnika malih hotela i restorana koju je financirala Europska Unija, a Ceh ugostitelja se natječe i za sredstva iz EU fonova koja bi se potom iskoristila za edukaciju zaposlenih u ugostiteljstvu, kao i učenika koji su još u školi. Tu je i suradnja s novom agencijom za poticanje stvaranja turističke strategije na zadarskom području, nastavlja Kovačević, najavljujući pritom i nastavljanje akcije “Đir po gradu”.
– Poticaj za tu akciju pristigao je iz Udruženja obrtnika, a prisutan poticaj je i da se ostvari projekt klizališta pored crkve sv. Marije, no sada je sve na Gradu Zadru kao nosiocu projekta, kazao je, dodajući kako bi u Cehu ugostitelja voljeli da se novac za manifestacije ravnomjerno rasporedi kroz cijelu godinu, a ne samo tijekom sezone kada je grad ionako pun. Ipak, suradnja s nadležnim institucijama je do sada bila zadovoljavajuća i korektna i ima osnove za daljnje razvijanje, zaključuje Kovačević.