Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Protiv zlostavljanja djece udružile se policije Hrvatske i Sjeverne Irske

Autor: Irena Jurjević

09.10.2012. 22:00
Protiv zlostavljanja djece udružile se policije Hrvatske i Sjeverne Irske

Foto: Ivan JAMIČIĆ



U suradnji s policijskom službom Sjeverne Irske tijekom posljednjih nekoliko mjeseci 40 policajaca, sudaca, državnih odvjetnika i djelatnika socijalne skrbi prošlo je obuku o načinu provođenja istražnog ispitivanja s djetetom žrtvom zlostavljanja


Dok se u Sjevernoj Irskoj zlostavljano dijete ispita najviše dva puta, ono u Hrvatskoj tijekom procesa prijave kaznenog djela i istrage prolazi i pet do šest ispitivanja – zapanjujući je to podatak iznesen jučer na novinskoj konferenciji u PU zadarskoj kojoj je cilj bio predstaviti projekt IPA 2009 – “Jačanje kapaciteta u području suzbijanja seksualnog zlostavljanja i seksualnog iskorištavanja djece, te pružanja pomoći ranjivim žrtvama kriminaliteta”, ali i potaknuti senzibilitet javnosti na taj problem. Opetovano ispitivanje o traumatskim događajima retraumatizira zlostavljano dijete zbog čega je primarni cilj riješiti upravo taj problem – istaknula je Renata Odeljan, voditeljica Odsjeka za maloljetničku delinkvenciju i kriminaliteta na štetu mladeži i obitelji, dodajući kako je doprinos medija bio znatan tijekom posljednjih godina, utječući tako na veći broj prijava ovakvih dijela.
Spomenuti projekt provodi Ravnateljstvo policije u suradnji s Policijskom službom Sjeverne Irske. Kako bi se ojačali kapaciteti hrvatskih institucija za provedbu zakona i pravosudnog sustava u borbi protiv seksualnog iskorištavanja i seksualnog zlostavljanja djece u Hrvatskoj se tijekom posljednjih šest mjeseci vršila obuka policijskih službenika, socijalnih radnika i pravosudnih dužnosnika u različitim aspektima koji se odnose na poboljšanje kvalitete u postupanju zlostavljanja djece i pomoći žrtvama.
Sve za manje ispitivanja žrtava
U suradnji s policijskom službom Sjeverne Irske tijekom posljednjih nekoliko mjeseci 40 policajaca, sudaca, državnih odvjetnika i djelatnika socijalne skrbi prošlo je obuku o načinu provođenja istražnog ispitivanja s djetetom žrtvom zlostavljanja po tzv. ABE modelu iz Ujedinjenog Kraljevstva, a osposobljeno je i 65 policijskih službenika i državnih odvjetnika u istrazi snimaka seksualnog zlostavljanja djece. Uz obuku, projekt je obuhvatio i nabavnu komponentu – opremanje prostora za rad sa zlostavljanom djecom pa su tako nabavljeni i autovizualni uređaji preko kojih će se moći snimati i razgovori s djecom te potom koristiti na sudu, kada to bude zakonski moguće.
– Za sada to još nije slučaj, kazala je Odeljan, dodajući kako je policija napravila sve kako bi umanjila opetovano ispitivanje žrtava, no da bi se to dogodilo potrebna je potpora i drugih istitucija, istaknula je. U međuvremenu, kako bi se retraumatizacija maksimalno smanjila, pri prijavi slučaja najbolje je odmah pozvati policiju na dobro znani broj 192 čiji će djelatnici odmah po objašnjenju kako se radi o dječjoj problematici poziv usmjeriti prema službi koja je za to i izučena.
Roditelji protiv prijavljivanja?!
Konferenciji je prisustvovao i Andrew Bailey, stalni Twinning savjetnik te umirovljeni policijski službenik Policijske službe Sjeverne Irske koji je iznio podatak kako svega 10 do 15 posto slučajeva seksualnog zlostavljanja i iskorištavanja dođe do faze prijavljivanja. Upravo zato potrebno je podići svjesnost o zlostavljanju djece u Hrvatskoj, ali i u drugim zemljama, istaknuo je. Naime, i u Hrvatskoj su zabilježeni slučajevi gdje sami roditelji žrtve inzistiraju da dijete ne prijavi kazneno djelo, jer se radi o članu uže obitelji, kazala je jučer Odeljan te se naglasak na tom segmentu projekta nameće sam po sebi.
Dodajmo i to kako je trening do sada uključivao savjete kako pretraživati računala za prikupljanje dokaza o seksualnom zlostavljanju djece, kako pratiti i prikupljati dokaze od ljudi koji bi mogli izmjenjivati snimke seksualnog zlostavljanja djece preko računalnih mreža za izmjenu podataka, procjenu rizika i drugo, a nastavit će se i tijekom idućih mjeseci kada će obuka biti usredotočena na podršku žrtvama.