Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Prvi sić uvik sve kaže…

Autor: Velimir Brkić

09.10.2012. 22:00
Prvi sić uvik sve kaže…

Foto: PIXELL



Kad je je pun sić ili sigalj to je dobrih, punih deset litara. Prvi sić uvik sve kaže. I ako je dobar, onda se može. Nekome izajde baš dobra rakija, i to od 22 grada, a nekome bogme i ne, priča Venko
Domaća proizvodnja rakije, koliko god su EU zakonodavci prijetili da će je zabraniti, a država prije dvije godine donijela novi Zakon o trošarinama, običaj je koji je duboko ukorijenjen u svim krajevima Hrvatske tako i na prostorima Zadarske županije. U brojnim dvorištima ovih se na dana mogu vidjeti kotlovi za pečenje rakije, što je tradicija od koje kao i od svinjokolje, građani ne misle odustati.
Venkove pripovijedi
– Sad je sezona pečenja rakije od dropa, a poslije će se raditi od smokava i magunja, malih narančastih-crvenih plodova planike koji neki zovu i maginje, govori 77-godišnji Venko iz Debeljaka.
U karakterističnom debeljačkom dijalektu rado o svemu priča.
– Kad je je pun sić ili sigalj to je dobrih, punih deset litara. Prvi sić uvik sve kaže. I ako je dobar, onda se može. Nekome izajde baš dobra rakija, i to od 22 grada, a nekome bogme i ne, priča Venko.
– Sad kad se poberu masline u prosincu ja nemam što u polje poći. Posadi se malo luka i kapule i to je jedan dan posla i onda nastavim opet uz kota. Pečem rakiju od smokava pa onda od magunja, u vrućem lugu pečem dunju, na gradelama ribu ili meso, popijem štogod vina novaka i sve bolesti prođu, što u šali što u zbilji, govori djed Venko dodajući da će dog god bude mogao peći rakiju.
A da rakija ne bi preskupo stajala jednostavnije je platiti godišnji paušal, govore mlađi proizvođači rajkije iz Nadina. Trošarina za kotao do sto litara iznosi sto kuna, a za kotao iznad sto litara dvjesta kuna. Za osobne potrebe smatra se količina do pedeset litara rakije, a tko ispeče više, to također mora prijaviti kako bi se na razliku platila trošarina.
– U svakom slučaju to je jeftiniji način za uživanje u domaćoj rakiji od plaćanja kazni za nepridržavanje zakonskih propisa. Prijavu kotlova svi koji peku domaću rakiju trebaju shvatiti ozbiljno, govore nam u Nadinu, ravnokotarskoj oazi plodnih vinograda, kao i kvalitetnih vina i rakije.
Sve fizičke osobe koje pripadaju u kategoriju malih proizvođača jakih alkoholnih pića obvezne su prijaviti nadležnoj carinarnici proizvodnju za vlastite potrebe i registrirati se u registar obveznika trošarine, upozorili su iz Ministarstva financija, središnjeg ureda Carinske uprave RH.
Trošarine
– Svaki se takav proizvođač treba prijaviti i registrirati, a pri tome nije važno je li i vlasnik kotla za pečenje alkohola. Osim toga, malim proizvođačima jakog alkoholnog pića koji su obveznici godišnjeg paušalnog plaćanja trošarine, prodaja alkoholnih pića zakonom nije dopuštena. Ministarstvo financija propisalo je pravila ponašanja za sve male proizvođače rakije, a posao naplate trošarine na zadarskom području vodi Carinarnica Zadar.
Zakonom o trošarinama propisano je plaćanje poreza po kotlu i po svakoj litri ispečenoj iznad 50 litara dopuštene količine za osobnu upotrebu. Za male proizvođače koji proizvedu do 1.000 litara rakije postalo je neisplativo proizvoditi rakiju pa negoduju.
– Ovim su svi strpani u isti koš s industrijskim proizvođačima. Trošarina iznosi 21,50 kuna, a trenutačna cijena rakije je 30 do 40 kuna po litri. Nismo protiv trošarina, ali ne pod ovim uvjetima jer se ovako “ubija” proizvodnja domaće rakije, kažu nam u Polači.
Kao obitelj i kao OPG ima se pravo godišnje na 50 litara rakije bez trošarine. Na ostatak se mora platiti trošarina.
– Ove godine neću peći rakiju, jer da sam imao kome prodao bih i ovu lanjsku. Radije ću je proliti nego prodati po 25 kuna jer za svaku proizvedenu litru preko dozvoljenih 50 litara treba platiti gotovo toliki iznos trošarine, kaže naš sugovornik.
Sam po sebi, kaže, Zakon o trošarinama ne bi bio tako loš da se nije otvorio problem zatiranja tradicije. Naime, mali prodavači na tržnicama, ali i prodavači uz magistralne prometnice, koje smo navikli vidjeti pod lupom su carinskih nadzornika. To je, po njima i glavna zamjerka ovom zakonu.
– Ako rakiju koju ste ispkeli sami pijete, činite to protiv zakona jer i na tu rakiju morate platiti trošarinu. Jako je to žalosno, kaže ogorčeni Milan koji je protekle godine platio 200 kuna paušalne trošarine za kotao za pečenje.
Đir po županiji i ove godine je otkrio da su mali proizvođači rakije nezadovoljni, no isto tako i da neće ugasiti svoje kotlove i ostati bez kvalitetne domaće rakije koja će jednom zasigurno doći na cijenu.


Za građane kazna do 10.000 kuna


Kazne za trošarinske prekršaje dosta su velike i mogu iznositi milijun kuna, ako je u pitanju pravna osoba, odnosno propisana je novčana kazna od 40.000 do 1.000.000 kuna za pravnu osobu, a novčana kazna u iznosu od 3.000 do 50.000 kuna propisana je za odgovornu osobu u pravnoj osobi. Propisana je i novčana kazna u iznosu od 2.000 do 500.000 kuna za fizičku osobu, odnosno za obrtnika, dok za građane novčana kazna iznosi od 2.000 do 10.000 kuna.




Paušal obavezan


Svi koji ulaze u kategoriju malih proizvođača jakih alkoholnih pića, dakle koji peku rakiju za vlastite potrebe, dužni su se registrirati pri nadležnoj carinarnici i to neovisno o tome jesu li vlasnici kotla ili pak kotao unajmljuju kako bi ga koristili za pečenje rakije i to najkasnije osam dana prije početka proizvodnje. Godišnji paušal za svaki kotao zapremine 40 do 100 litara iznosi 100 kuna, a za kotao zapremine preko 100 litara iznosi 200 kuna. U slučaju da proizvede količinu pića veću od propisane, odnosno više od 50 litara rakije, dužan je, uz već obračunati godišnji paušal sam obračunati i platiti puni iznos trošarine koji je propisan za alkohol, a to je 21,50 kuna po litri rakije.