Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Voditelji “Shinea” nisu protupravno adaptirali prostor

Autor: Suzana Bandić

09.10.2012. 22:00
Voditelji “Shinea” nisu protupravno adaptirali prostor

Foto: Vedran SITNICA



Sutkinja Ana Brkić odbila je optužni prijedlog protiv Vedrana Gojkovića, Mladena Zebića i TD Salutatio Soli d.o.o. zbog kaznenog djela protupravne gradnje prilikom adaptacije nekadašnjeg kafića “Shine” jer ih je Prekršajni sud već prethodno pravomoćno oslobodio tih optužbi


Odbija se optužni prijedlog protiv Vedrana Gojkovića, Mladena Zebića i Trgovačkog društva Salutatio Soli d.o.o. zbog kaznenog djela protupravne gradnje. Sud je, naime, uvidom u presudu Prekršajnog suda od 26. siječnja 2010. godine utvrdio kako je činjenični opis djela za koje je donesena pravomoćna oslobađajuća presuda prostorno, vremenski i sadržajno istovjetan činjeničnom opisu kaznenog djela koje je predmet ovog postupka – presudila je jučer Ana Brkić, sutkinja Općinskog suda u Zadru voditeljima nekadašnjeg kafića “Shine” u Ulici Mihovila Pavlinovića na Poluotoku. Dvojicu Zagrepčana teretilo se da su kao investitori i voditelji tog nekoć vrlo popularnog noćnog odredišta mlađe populacije Zadrana zbog protupravne adaptacije prostora, a prijavili su ih stanari zgrade u čijem prizemlju je kafić bio smješten.
Konzervatori rekli – sve je ok
Prema optužnom prijedlogu direktori TD Salutatio Soli d.o.o., Vedran Gojković i Mladen Zebić iznajmili su taj prostor koji je prethodno bio u funkciji i vlasništvu OTP-banke. Sredinom lipnja 2008. godine počeli su ga preuređivati i adaptirati za potrebe ugostiteljskog objekta. No, tužiteljstvo je zauzelo stav kako je to prostor unutar povijesne jezgre grada koja je upisana u registar tzv. nepokretnih kulturnih dobara RH nakon čega je protiv Zagrepčana podnesen optužni prijedlog jer su radi prenamjene tog poslovnog prostora, protivno odredbama Zakona o građenju, vršili izvođenje radova instalacije i odvoda, elektroinstalacije, postavljali kanale za ventilaciju, gradili konstrukciju spuštenog stropa i postavili ga, izveli radove sanitarnog čvora od knauf ploča, postavili staklene stijenke na fasadama zidova, probili otvor u kamenom lučnom fasadnom zidu, skinuli žbuku sa zidova i stropova i sve to bez ishođenja potrebne dokumentacije. Također, na teret im se stavljalo i da su sve nabrojeno učinili bez dozvole Upravnog odjela za provođenje dokumenata prostornog uređenja Grada Zadra, bez odobrenja za adaptaciju nadležnog Ministarstva, potvrde glavnog projekta o rekonstrukciji te odobrenja za izvođenje radova Ministarstva kulture RH – Uprave za zaštitu kulturne baštine Konzervatorskog odjela u Zadru. Zagrebački ugostitelji bili su optuženi i za opasno izvođenje radova, no na prethodnom ročištu zastupnica tužiteljstva odustala je od kaznenog progona za to djelo, a prije jučerašnje objave presude pristiglo je i rješenje Konzervatorskog odjela u Zadru koje je također išlo u prilog optuženicima pa je sutkinja Brkić donijela odluku o odbacivanju optužbi.
Optuženi dvojac jučer se nije pojavio u sudnici pri izricanju presude.