Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Londonska magla?

09.10.2013. 22:00


Da nije bilo rata, da nije bilo kriminala, grabeži u pretvorbi i privatizaciji, toliko korupcije i nepotizma, da nije bilo globalne krize, da nije već šesta godina stezanja remena, da je teret recesije pravednije raspoređen, da privatnici ne misle samo privatno, da su se vlade manje bavile politikantstvom, a više gospodarstvom…, možda aktualni ministar financija Slavko Linić sada ne bi morao tako grčevito pridržavati praznu proračunsku vreću.
Da su strani investitori sami od prve prepoznali Hrvatsku kao zemlju sigurnu i obećanu za ulaganja ne bi šef oporbe Tomislav Karamarko imao priliku vladin tim koji leti u London prezentirati svoju zemlju kao investicijsku meku, nazivati letećim cirkusom Montyja Pythona i ne bi se spomenutim gospodarskim promotorima unaprijed predbacivalo da narodu prodaju (londonsku) maglu.
Nakon svega izrečenog, formiranja povjerenstava, agencija, timova, projekata iza kojih je malo rezultata jednostavno je teško povjerovati kako upravo stiže vrijeme investicijske plime, baš kada bi tako i bilo.
Vlada se pravda iako zna kako je beskorisno i besmisleno u prethodnicima tražiti krivce jer od toga nema sreće. Naprotiv, došlo je vrijeme za reći – „sad je sreća para puna vreća”.
Ali kako odmah reče potpredsjednik vlade Branko Grčić, koji je važan promotor Hrvatske na investicijskom forum u Londonu 24. listopada, ne treba očekivati da će se vratiti s vrećom punom novca. Istina, u pravu je, ne ide to tako. Ali puno je toga išlo naopako.
Najprije, Grčić, Vrdoljak, Zmajlović i cijela ekipa zadužena za poticanje investicija, morala je već do sada napraviti sve da k njima dolaze investitori koji su već prepoznali Hrvatsku kao sigurnu za njihov novac. Ovako kada oni odlaze njima nešto nuditi, dodatno objašnjavati, sve pomalo izgleda iz očaja.
Nova članica Europske unije u proračunu ima rupu duboku 13,3 milijardi kuna, porezima i dugogodišnjom krizom opterećene građane i iscijeđeno gospodarstvo, pa su joj strane investicije jedini spas. One su zapravo i politički spas za Vladu Zorana Milanovića koja će, izostanu li ulaganja i izlazak iz krize uz sva dobra nastojanja sređivanja stanja u zemlji pasti na prevažnom ispitu iz gospodarstva bez obzira na to što su i vizije HDZ-a zasad maglovite.
Magla svuda, magla oko nas! Tako to izgleda nezaposlenima, onima s malom plaćom i u strahu što će sutra ako dobiju otkaz. Kako će i gdje pronaći novi posao? Svega su se već naslušali.
Iako im se ministar financija nastojao dodvoriti pohvalivši ih kako za razliku od privatnika plaćaju svoje obveze i godinama podnose teret krize, slaba je njima to utjeha kao što je i Linićevo riganje vatre na privatni sektor u korist kojega se proračun odrekao sedam, osam milijardi kuna, slab poticaj da prozvani „neinvestitori” u današnje vrijeme besparice krenu u riskantne poslove.
Ako je povjerovati Karamarku da nije prostirao političku maglu kada je rekao da i sam mazohistički želi uspjeh vladinog investicijskog plana, onda samo treba poželjeti da iz oporbe, na tragu suradnje oko pitanja od presudne važnosti za zemlju, izrone konačno neke nove ideje zbog kojih i najavljeni londonski put ne bi ostao zapamćen samo po metaforici letećeg cirkusa i prodavanja magle.