Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Prazna nogometna slama

09.10.2013. 22:00


NAJBRŽA POLICIJA I NAJSPORIJE DJEVOJKE NA SVIJETU
U Splitu se dogodila još jedna manifestacija nasilja, tj. neki tip je nožem napao konzulicu Nizozemske. To je sve tužno, ali ima i nešto smiješno. RTL-ovi novinari su naravno otišli na mjesto događaja i pričali sa svjedocima. To me podsjetilo na onu tešku prometnu nesreću u Mošćeničkoj Dragi, kada su razgovarali sa „svjedokinjom” koja je izjavila doslovno sljedeće: “čuli smo zvuk policijske sirene, a malo zatim kroz prozor i vidjeli da su prošla kola hitne pomoći”. Što kažete, a? Super svjedoci!
Ovdje je stvar slična. Našli jednu simpatičnu djevojku iz neposrednog susjedstva koja je rekla otprilike ovako: – „Čuli smo neku viku i izašli da vidimo što se to događa, a tamo je već bila policija!” Nevjerojatno. Ili su one hodale mravljim korakom, ili su ti policajci poput Supermena doletjeli čim su svojim supersluhom čuli što se događa. Pa kako nije svjesna što je izgovorila? Dok su one izašle vani, na hodnik, netko je već obavijestio policiju i oni stigli. Kada mi bude trebala brza pomoć, pozvat ću baš te superbrze policajce, a kada budem nekoga slao po smrt, to će biti baš ove brze djevojke.
DOKTORE! ŠTO MI JE? JESAM LI JA MOŽDA SADIST?
PITANJE: Doktore, jako se brinem. Ne znam što mi je. Svake godine u ovo doba postajem nekako čudan, počinjem pratiti nogomet, tj. veselim se što Dinamo još jednu jesen kreće u pohod na Europu. Jako me nasmijavaju fraze poput one – „atomski Dinamo za Euroligu” i slušam onu, meni omiljenu priču o „prezimljavanju u Europi”. Nisam zloban čovjek, ne veselim se tuđoj nesreći, ali s posebnim zadovoljstvom pratim utakmice koje slijede, neuspjehe, poraze i javno sramoćenje. Ne znam. Poprimam li ja neki sadistički karakter? Doktore! Što mi je?!
ODGOVOR: Poštovani gospodine! To što se s vama događa nije neobično. To se događa mnogim prosječnim Hrvatima, tj. onima koji imaju osjećaj za mjeru. Normalno je da čovjek reagira poput vas, nakon što je godinama izložen nevjerojatnom prenemaganju uvijek jednih te istih likova potpomognutih i od nekih predstavnika medija, plaćenih pretplatničkim novcem. Jedna od stvari koja najviše iritira poštenog čovjeka to je bahaćenje. Nije ni čudo da je kod vas nakon toga prisutna averzija prema cijeloj toj komediji i onima koji u njoj sudjeluju. I nemojte misliti da ste zbog toga izdajica, komunjara, jalnuški diletant ili nešto slično. Onaj koji vam to kaže dobro je omastio brke.
A KAKO JE SVE POČELO? NAJAVOM
Dinamo i Rijeka sutra kreću u borbu za prve europske bodove – rekne u dnevniku RTL-ov sportski novinar Filip i pri tome samo što ne umre od smijeha. Dobro, nisu mu baš suze tekle i trbuh se tresao, ali očigledno je bilo da se smije. A tko se ne bi smijao? Dinamo kreće po bodove? He, he… Bolje da je rekao – Dinamo kreće po novu porciju golova u svojoj mreži. Ionako njihov europski put već godinama služi samo za sprdačinu. I da se razumijemo – sretan sam što je Rijeka osvojila prvi bod.
A KAKO JE TEKLO?
Dinamo bi volio igrati protiv Reala, Barce, Arsenala ili Bayerna. Volio bi, ali ne može. On igra protiv Črnomoreca, Ludogoreca, ili kako se već zovu ti istočni klubovi koji nemaju ni vlastiti stadion za europske utakmice, ali ni njima ne može parirati. Tako je lijepo primio tri gola i izgubio, iako su najavljivali konsolidaciju i slično. Gledao sam nekoliko minuta. Bio je tu neki Halilović, maloljetnik oko kojega se već vrte milijuni eura i nova „zvijezda” na kojoj će neki namlatiti pare. Gledao sam ga kako izvodi slobodan udarac nakon što je ušao u igru. Prvo malo prigovaranja sucu. Pa onda provociranje publike koja mu zviždi. Pa onda malo zamahivanja frizuricom, pa nekoliko manekenskih koraka… Ma kakav je to cirkus? Važno je da komentator Hrvatske televizije to ne primjećuje.
A KAKO SE KOMENTIRA?
Jako je teško komentatorima pa tako i Zajecu zvanom „Zeko”. – Ne možemo reći da je Dinamo danas bio bolji. Fantastična izjava! Mene zbilja zanima plaća li HRT preplatničkim novcem Zajeca da daje ovakve komentare, ili on to radi onako rekreativno. Dinamo izgubi s tri gola razlike, a nama treba poseban komentator da nam kaže da je protivnik bio bolji. Ma nemam ništa protiv čovjeka, bio je veliki igrač, pristojan je i kulturan, ali s ovakvom izjavom taman pridonosi općoj komediji.