Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Domovinski rat ide na info-panoe u Zadru

09.10.2016. 22:00
Domovinski rat ide na info-panoe u Zadru


Zahtjev branitelja bio je da se u turističke materijale unesu podaci o stradanju kulturne baštine Zadra u Domovinskom ratu od 1991. do 1995. godine, razaranje Zadra u Drugom svjetskom ratu te nasilno osvajanje Zadra od strane križarske vojske i Venecije 1202. godine


Početkom ove godine održan je sastanak predstavnika Grada s braniteljskim udrugama koje su zatražile izmjenu sadržaja u turističkim vodičima i na info-panoima u Zadru. Zahtjev branitelja bio je da se u turističke materijale unesu podaci o stradanju kulturne baštine Zadra u Domovinskom ratu od 1991. do 1995. godine, razaranje Zadra u Drugom svjetskom ratu te nasilno osvajanje Zadra od strane križarske vojske i Venecije 1202. godine.
Jedan od zahtjeva išao je i u smjeru uvrštenja podataka iz razdoblja prije Drugog svjetskog rata koji se odnosi na NDH, no branitelji, koje je predstavljao koordinator braniteljskih udruga u ovom projektu Zvonimir Pandžić su nakon sastanka u Gradskoj upravi ipak povukli taj zahtjev. Dogovoreno je kako će Grad i Turistička zajednica grada Zadra unijeti nove podatke na kojima je trebao raditi dotadašnji autor gradskih turističkih prospekata, povjesničar umjetnosti Miljenko Domijan. Osim njega, na sastanak su pozvani Igor Miletić, pročelnik Konzervatorskog odjela u Zadru, te Zvonko Šupe, tadašnji direktor Turističke zajednice Grada, a domaćini su im bili dogradonačelnik Zvonimir Vrančić i pročelnik za kulturu Radovan Dunatov. Zaključak je bio da će Grad do sezone tiskati nove promotivne materijale s izmijenjenim sadržajem kakav je i dogovoren.
Materijali pripremljeni
Devet mjeseci kasnije novih turističkih prospekata nema, no od novog direktora TZG Zadra Ante Radosa dobili smo odgovor kako su materijali pripremljeni te čekaju tisak.
– Obavljene su sve pripremne radnje za kreiranje sadržaja promidžbene poruke (tekstualna i grafička priprema) o Domovinskom ratu u suradnji s gospodinom Miljenkom Domijanom uz suglasnost predstavnika braniteljskih udruga Zadarske županije i gospodina Pandžića, koji nam je predložio da se projekt realizira iza sezone. Sadržaj o Domovinskom ratu je isključivo namijenjen za postavljanje u Info City Light vitrinu kakve već imamo unutar povijesne jezgre. Tekstove i fotografije su pripremili i odabrali gospoda Miljenko Domijan i Bruno Diklić iz Ministarstva kulture – kaže Rados, koji nam pak nije odgovorio na pitanje hoće li novi prospekti dodatno koštati TZ jer su povjesničari morali raditi na izmjeni njihovih sadržaja. Iako Rados tvrdi kako su sve pripremne radnje obavljene uz suglasnost predstavnika braniteljskih udruga Zadarske županije i Pandžića, iz njihovog odgovora o statusu inicijative koju su pokrenuli da se iščitati nešto drugačija priča.
Oni kažu kako će opet zatražiti sastanak s Gradom jer “ne žele ni milimetra odustati od svojih zahtjeva”. Na pitanje što namjeravaju učiniti ukoliko Grad u vodiče ne unese nove podatke, Pandžić odgovara kako “ne vjeruje da bi se to moglo dogoditi”.
Bez odgovora na primjedbe
No, gradskoj vlasti i Turističkoj zajednici očito ne odgovaraju baš svi zahtjevi udruga jer im, prema Pandžićevom priznanju, još uvijek nisu poslali niti odgovor na primjedbe o sadržaju novih prospekata i info-panoa. Naime, nakon što je Grad udrugama poslao prijedlog rješenja za promotivne materijale za iduću sezonu, taj prijedlog nije naišao na potpuno odobravanje te su im poslali ispravke sadržaja na čijem uvrštenju inzistiraju. Otad je sve zastalo jer iz Turističke zajednice do danas nisu dobili odgovor na novi zahtjev.
– Na sastanku nam je obećano da će postupiti po našim zahtjevima, čak smo pristali i na odgodu koju su tražili zbog turističke sezone. Razumjeli smo to, nije bilo vremena jer je trebalo odraditi sezonu. Međutim, očekujemo da konačno ispoštuju dogovor od 11. siječnja, što do sad nije učinjeno, ne samo zbog ovolikog proteka vremena, nego i zbog sadržaja koji ne odgovara onome što smo tražili – pojašnjava Pandžić.
Nakon sastanka u siječnju dogradonačelnik Vrančić izjavio je kako mu je drago da su se svi složili oko ponuđenih rješenja i da su “zaključci o novim podacima jedinstveno prihvaćeni”. Čini se ipak kako ni tražene korekcije u promotivnim materijalima Zadra nisu uspjele primiriti braniteljske udruge koje devet mjeseci nakon sastanka u Gradu poručuju da – ne odustaju.
Gradski pročelnik za kulturu Radovan Dunatov, kao jedan od sudionika sastanka s braniteljima početkom godine, o njihovim zahtjevima kaže:
– Nemam ništa protiv zahtjeva udruga da se unesu novi podaci, o tome smo već sve dogovorili. Na sastanku je bio i Miljenko Domijan koji je i dosadašnji autor tekstova pa vjerujem kako ćemo doista naći zajednički jezik s udrugama – kaže Dunatov.