Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Učenici Osnovne škole Zadarski otoci deset dana bez ekrana

09.10.2016. 22:00
Učenici Osnovne škole Zadarski otoci deset dana bez ekrana


Projekt „Deset dana bez ekrana” započeo je i ove školske godine u našem gradu. Učenici tri 4. razreda Osnovne škole Zadarski otoci, 4.A, 4D i 4.E, uz podršku svojih roditelja i učiteljica, odlučili su prihvatititi desetodnevni izazov apstinencije i selektivnog korištenja ekrana. Sveukupno 51 učenik od nedjelje, 9. listopada krenuo je s provedbom projekta u svojim domovima.
Udruga Cinaz od 2008. godine provodi ovaj nacionalno prepoznatljiv projekt u osnovnim školama diljem Zadarske županije i Hrvatske. Cilj projekta je smanjiti vrijeme koje djeca provode pred ekranima, potaknuti kreativnije osmišljavanje slobodnog vremena te razvoj kritičkog razmišljanja. Kao takav, projekt se uklapa i u ciljeve Građanskog odgoja. Inače, ovaj projekt je započeo u Francuskoj u svibnju 2008. godine. na uzorku od 254 učenika u dobi od 7 do 12 godina navedene škole.
Rezultati istraživanja ankete na uzorku od 227 učenika triju zadarskih osnovnih škola (sedmi i osmi razredi) 2008. su ukazali na upozoravajuću činjenicu da se vrijeme mladih provedeno pred ekranima (televizora, mobitela i računala) izjednačilo (negdje i prekoračilo) s vremenom boravka u školi. Istraživanje Udruge CINAZ je pokazalo da: 11 posto učenika sjedi dnevno više od pet sati ispred računala, 25 posto je više od sat i pol uz mobitel, a 12 posto je više od pet sati ispred televizora.
Zato autori s pravom govore da se radi o ovisnosti o medijima. Znajući da u medijima ima sve više zabavnog, ali i manipulirajućeg sadržaja, posljedice su sve pogubnije za kreativni izričaj mladih u slobodnom vremenu. Iz razloga prevelikog medijskog konzumiranja trebaju nam ovakvi projekti, u konačnom cilju stjecanja medijskih kompetencija za roditelje, nastavnike i učenike. Općekorisni ciljevi projekta te njegova zanimljivost i lakoća u provedbi, opravdat će svaki pomak školskih vlasti u tom smjeru.
Udruga CINAZ poziva sve škole zainteresirane za provedbu projekta u ovoj školskoj godini da se jave na: [email protected].