Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

“Moja Kuntrada” oduševila gledatelje

Autor: Branko Božić

09.11.2009. 23:00
“Moja Kuntrada” oduševila gledatelje


Redatelj filma, a ujedno i glavni snimatelj Ivica Božić, koji se već do sada u više navrata proslavio sličnim dokumentarcima, a posebno filmom “Mandin križ”, uz pomoć asistenata Đanija Maraša i Mate Matešića te majstora zvuka Gorana Zrilića i montažera Krešimira Božića ovog je puta posebno pokazao ljubav prema starim pučkim izvornim običajima
U nazočnosti velikog broja Zatonjana koji su do posljednjeg mjesta u nedjelju navečer ispunili dvoranu Osnovne škole u centru mjesta, premijerno je u organizaciji i produkciji mjesnog KUD-a “Kuntrada” prikazan 75-minutni dokumentarni film pod nazivom “Moja Kuntrada”.
Riječ je o filmskom uratku “Vrsi filma” iz Vrsi na kojemu se sustavno radilo nekoliko mjeseci, u kojem su zatonski glumci amateri predvođeni Umbertom Pešom više nego uspješno publici i širem auditoriju dočarali kako se živjelo nekad ne tako davno u ovom poznatom težačkom i turističkom mjestu.
Redatelj filma, a ujedno i glavni snimatelj Ivica Božić, koji se već do sada u više navrata proslavio sličnim dokumentarcima, a posebno filmom “Mandin križ”, uz pomoć svojih asistenata Đanija Maraša i Mate Matešića te majstora zvuka Gorana Zrilića i montažera Krešimira Božića i ovog je puta na zadovoljstvo svih aktera i publike dokazao svoju lucidnost i taktičnost, a posebno ljubav prema starim pučkim izvornim običajima.
Realizaciju filma u potpunosti su financijski pokrili Grad Nin i zatonska Turistička zajednica.
Prema scenariju Davora Mladinova, koji je začinjen zatonskim dijalektom, glavne role na kojima bi im zasigurno pozavidjeli i iskusniji glumci profesionalci, uspješno su odigrali: Umbrt Peša (Pave), Ana Vidić (Manda), Đurđica Mihaljković (Mara udovica), Vojka Peša (Stipe), Marina Žigun (Tonka), Marijana Peša (Jadranka), Bruno Špar (kapetan), Goran Zrilić (mornar) i Kristina Peša (djevojčica).
Po završetku projekcije, u kojoj su okupljeni Zatonjani pojedine scene popratili salvama smijeha, glumci i redatelj Božić nagrađeni su dugotrajnim pljeskom okupljenih. Za sve učinjeno i prikazano mnogi su im pružili ruke kao izraz zahvalnosti. Uime pokrovitelja TZ-Zaton čestitala im je direktorica Ureda Dalija Pavlović, dok je to isto uime niske gradske vlasti i gradonačelnika Emila Ćurka uradila prof. Mirjana Knežević.
Voditelj dramske sekcije i ujedno glavni glumac Umbert Peša, tajnik Valter Peroš i predsjednica KUD-a “Kuntrada” Bernarda Žigun nisu krili zadovoljstvo te su navijestili nove projekte.
Prvi među njima u kojem će sudjelovati svih njihovih 45 članova bit će glazbeno scenski prikaz pod nazivom “Rođenje Isusovo”. On će , osim u Zatonu, biti uprizoren još na Trgu ispred katedrale Sv. Stošije u Zadru tijekom božićno-novogodišnjih blagdana te u Ninu, Žeravi i ostalim ovdašnjim mjestima.
U prvim danima 2010. godine slijedi rad na novoj predstavi pod nazivom “Vrata-prozori i životni nagon” koja će biti spremna do početka iduće turističke sezone.
Što se tiče samog filma “Moja Kuntrada” on će u idućim danima biti prikazan vrškoj i poljičkoj publici.