Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Miljanić: Ja sam svoju dužnost prema Domovini časno ispunio

09.11.2010. 23:00
Miljanić: Ja sam svoju dužnost prema Domovini časno ispunio


Nakon tvrdnji bivšeg načelnika Nediljka Bunjara da je u Hrvatskoj vojsci proveo tek mjesec i dvadeset dana, reagirao je prozvani ratni zapovjednik Samostalnog bataljuna Škabrnja Marko Miljanić. Miljanić je, kao što je poznato, zapovijedao obranom Škabrnje 18.11.1991. kad je srbo-četnička vojska obilato potpomognuta Jugoslavenskom narodnom armijom, napala ovo malo mjesto i pri tom počinila stravičan masakr. Zbog svega toga, a napose zbog činjenice da je njegov ratni put lako provjerljiv, Marko Miljanić danas razmišlja i o tužbi protiv Bubnjara.
– Pripadnik Oružanih snaga RH sam bio službeno od 17. svibnja 1991. do 30. lipnja 1996. kad sam umirovljen. Poznato je da sam se još prije tog datuma u svibnju 1991. stavio na raspolaganje hrvatskoj državi, a kako tad nije bilo postrojbi HV-a ili ZNG-a, prijavi sam se u MUP još 7. svibnja. Nadalje, 5. rujna 1991. formiram Samostalni bataljun Škabrnja i njegov sam zapovjednik sve do 30.11.1991. kad dužnost predajem Željku Kurtovu Bušu, kaže Miljanić.
Miljanić kaže da ga posebno rastužuje što se prozivka na njegov račun događa u predvečerje obljetnice škabrnjske tragedije, te nastavlja s opisivanje svog ratnog puta od inspektora za minsko-eksplozivan sredstva pri PU zadarskoj, sve do ranjavanje od protupješačke odskočne mine PROM-2 u prosincu 1992. Iako je kasnije proglašen 40-postotnim invalidom, Miljanić kaže da se ubrzo nakon ranjavanja vratio na svoj posao te je sudjelovao u vojno-redarstvenim operacijama, od Medačkog džepa, Maslenice, Južnog poteza pa sve do Oluje.
– Ja sam svoju dužnost prema Domovini časno ispunio i svakome mogu pogledati u oči. Moj je ratni put poznat. Mogu pogledati sve one koje sam susretao na bojišnicama i u ratu. Nažalost, gospodina Bubnjara nikad nisam sreo u Domovinskom ratu, pa ne znam odakle mu mu sve te objede na moj račun, tim više što nikad nisam stajao na njegovom političkom putu, rekao je Marko Miljanić.