Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Solarno svjetlo na Sv. Nikoli

09.11.2010. 23:00
Solarno svjetlo na Sv. Nikoli


S obzirom da je crkva zaštićeni spomenik kulture i da je kao takva upisana u Registar kulturnih dobara RH, a da se ujedno nalazi na humku na kojem se nije smjelo kopati ni dublje intervenirati, primijenjen je model solarnog osvjetljenja


Zajedničkim angažmanom institucija Grada Nina i Turističke zajednice Zatona, ovih je dana realiziran dugo iščekivani projekt osvjetljenja ranoromaničke crkve Sv. Nikole. Riječ je vrijednom i zaštićenom spomeniku kulture, trolisnog tlocrta malih dimenzija, koja je s unutrašnje strane presvođena kupolastim svodom pojačanim rebrastim lukovima. Podignuta je početkom 12. stoljeća na prapovijesnom humku u polju Prahuljama nadomak Nina. Zidana je uslojenim manjim kamenjem s glatkim vanjskim površinama. U kasnom srednjem vijeku u vrijeme burnih ratova s Turcima nad kupolom joj se dozidalo obrambeno krunište s osam zubaca tako da je zbog svog istaknutog položaja služila i kao izvidnica.
Budući da je kao takva oduvijek privlačila pozornost ne samo domicilnog stanovništva već brojnih domaćih i stranih gostiju, valjalo je prvo riješiti problem prilaza crkvi. Po tom pitanju ninska gradska uprava pokrenula je proceduru pregovaranja s vlasnicima brojnih terena. Nakon određenog vremena vlasnicima su dodijeljene zamjenske parcele čime se osigurao put, koji se zbog zaštite spomenika kulture i prirodnog pojasa uokolo njega samo istamponiralo. Sve to bio je uvod da se okoliš humka očisti, da se postavi smeđa signalizacija i da se konačno, kao što smo rekli u uvodu, ovaj kulturni dragulj primjereno osvijetli. Valja reći i to da je prilikom rekonstrukcije državne ceste D 306 Zadar-Nin-Privlaka-Vir, na mjestu na kojem se odvaja prilazni put do crkve izgrađeno odgovarajuće parkiralište tako da je i taj segment uvelike pridonio još većoj dostupnosti crkvice Sv. Nikole brojnim znatiželjnicima i zaljubljenicima u hrvatsko kulturno blago.
S obzirom da je crkva zaštićeni spomenik kulture i da je kao takva upisana u Registar kulturnih dobara RH, a da se ujedno nalazi na humku na kojem se nije smjelo kopati ni dublje intervenirati, primijenjen je model solarnog osvjetljenja. Tako je crkva Sv. Nikole prvi spomenik kulture u Republici Hrvatskoj koji je osvijetljen na ovakav suvremeni način, bez podzemnih instalacija, velikih zahvata i intervencija u njenom prirodnom ambijentu. Radove rasvjete vrijedne oko 35.000 kuna izvela je tvrtka “Solar JP” sa sjedištem u Bibinjama, a sve po uputama i konzervatorskom nadzoru prof. Anastazije Magaš, nadležne konzervatorice za Grad Nin i ujedno pročelnice Konzervatorskog odjela Zadar-Ministarstva kulture RH.