Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Unuka iz pakla

09.11.2010. 23:00


ZDRAVLJE U PREMAZU – LJEŠNJACI, MLIJEKO, KAKAO… I EMULGATOR SOJIN LECITIN
Svima nama koji moramo pratiti reklame na našim televizijama odavno je poznato da su čokolade i čokoladne kreme nešto najzdravije i najpoželjnije za pravilan razvoj djeteta. Djetetu ne treba ni voća ni povrća, ni vitamina, ni ničega što nije čokolada i to točno određene vrste koju ja sada neću imenovati, ali vi možete zaključiti i sami o čemu se radi. Iskreno govoreći, ta krema koju reklamiraju je možda i najbolja koja se može naći na našem tržištu, ali sam se, nedavno boraveći u zapadnoj Europi, uvjerio da je ono što se prodaje kod nas osjetno slabije kvalitete od istog tog proizvoda kupljenog u razvijenom svijetu. A reklama uvijek pokazuje neku majku nasmiješenu i urednu, koja je ubrzana poslovna žena koja ne želi da joj djeca pate pa im, onako brižna kakva već jest, svakodnevno servira za jelo čokoladice i premaze. Djeca su, naravno, oduševljena, oči im sjaje, a kako i ne bi… Jer recite vi meni koje će to dijete radije jesti pšenične pahuljice, kupus, poriluk nego čokoladice i kakao?
Ono što ovdje posebno živcira je glas koji nam sav oduševljen spominje kako se “u svakoj staklenci nalaze se odabrani sastojci visoke kvalitete, mlijeko, lješnjaci i malo kakaa”, s tim da poseban naglasak stavlja na ono “malo”. A ja, ne budi lijen, pa uzeo u ruke taj proizvod i čitam s deklaracije… A tamo piše crno na bijelo: lješnjaci -13%, obrano mlijeko u prahu 5%, a ono “malo kakaa” iznosi 7% što će reći da ga ima više nego mlijeka. Sve skupa 25%. A što je ono 75% koje se ne spominje u reklami? Ja ću vam reći. Šećer (ne piše koliko, ali možete pretpostaviti), biljno ulje, sirutka u prahu, emulgator: sojin lecitin, aroma. To je inače proizvod pravljen za Hrvatsku i srodne joj zemlje: Sloveniju, Srbiju, BiH, Makedoniju, Bugarsku, Crnu Goru i, naravno, Albaniju. Ne znam zašto u ovom društvu nije i Rumunjska, ali to uz sve ovo što ste saznali nije ni važno. Važno je da je proizvod zdrav i dobar za djecu.
KAKO NAZVATI CRVENE PANDE?
Taman ja napisao prilog o zagrebačkom Zoološkom vrtu, a svi mediji nagrnuli tamo s kamerama. Razlog? Crvena panda je dobila dvije bebe. To je ona životinja koja stalno spava na grani (vidjeli ste sliku u Zadarskom) i odmara se ni od čega jer ništa ne radi i po cijeli se dan samo izležava. Ono što sada svih zanima je pitanje kako će se male pande nazvati, tj. koja će im imena dati. Dovukli su neku djecu i sada oni daju prijedloge, a prijedlozi su im bez veze. Miki i Mikica, Dina i Dino, Leon i Leona i sl. S obzirom da su te pandice crvene (a vjerojatno dolaze iz komunističke Kine) najbolje im dati neka prigodna “crvena” jugonostalgičarska imena. Zato neka se zovu Mirko i Slavko, kao dva poznata bombaša i kurira koji su sami potamanili pola njemačke vojne sile na Balkanu, a nije loše ni Tihi i Prle. Netko će reći da su to izmišljeni likovi, a ako je tako, neka se onda zovu Boro i Ramiz. To su baš lijepa imena za Crvene pande.
POTRESI NA BALKANU
Eto, koliko se god mi trudili ne biti dio Balkana, ipak nas nešto svako malo podsjeti da dijelom ipak tamo i pripadamo, kako geografski, tako nažalost i po mentalitetu. Prošli tjedan se malo treslo tlo po Srbiji, pa južno, pa sjeverno u susjednim joj zemljama, a sada se ispostavilo da se prognoze odnose i na nas koji smo predziđe Europe. I što napraviti? Najbolje se sakriti pod stol i tamo čekati da prođe, a nije loše imati i baterijsku lampu i bocu vode da se zabavite kada se nađete zatrpani sa nekoliko tona šute dok ne potrošite ono malo zraka što imate. Kažu da je najveća opasnost, u individualno građenim kućama. Ja pak mislim da je najveća opasnost tamo gdje su sumnjive građevinske tvrtke na brzinu gradile stanove u kojima su zidovi i bez potresa popucali već nakon par tjedana, ali to je već neka druga priča. Mene baš i nije briga. Kuća mi je građena 1969. g., kada se nakon potresa u Skoplju i Banjoj luci pazilo kako se gradi, a osobito tamo gdje su se uselila gospoda poput mene.
NAJTUŽNIJI PRILOG GODINE
Sve su ovo šale i zafrkancije, ali prilog o 98-godišnjoj baki koju žele izbaciti iz njenog stana je uistinu bio uznemirujući. I svi se slažu da je ta unuka koja ju je prevarila odvratna gadura koju treba namazati katranom i perjem i javno izložiti pučanstvu, ali nitko ne kaže njezino ime i prezime, a bilo bi dobro po mogućnosti da pokažu i sliku. Sve je to toliko grozno da se čovjek upita – u kakvom to mi svijetu živimo? A opet, sve je to postalo nekako i normalno, svatko gleda samo svoj interes. A da ne izbacuju samo sirotu staru bakicu vidjeli smo i na primjeru nadbiskupa Vinka Puljića, kojeg također žele izbaciti iz stana u Sarajevu, ali nekako mislim da će se on lakše snaći od ove stare bake.