Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

12 kandidata za pet zadarskih mjesta na listi HDZ-a

09.11.2011. 23:00
12 kandidata za pet zadarskih mjesta na listi HDZ-a


Među kandidatima je troje dosadašnjih zastupnika, četiri žene i četiri načelnika općina, a od dosadašnjih zastupnika izvjesno je umirovljenje Ive Grbića


Pripreme HDZ-a za nadolazeće parlamentarne izbore u punom su jeku. Nakon što je vodstvo zadarskog HDZ-a u nazočnosti premijerke Jadranke Kosor s Građanskom strankom Željka Keruma potpisalo sporazum o predizbornoj i postizbornoj suradnji u 9. i 10. izbornoj jedinici, Županijski odbor HDZ-a pod predsjedanjem Božidara Kalmete odredio je uži krug kandidata za kandidacijsku listu stranke u “zadarskoj” izbornoj jedinici.
Za pet zadarskih mjesta (1., 5., 8., 11. i 14.) od sveukupno 14 u 9. izbornoj jedinici, koja osim Zadarske obuhvaća Ličko-senjsku i Šibensko-kninsku županiju te sjeverni dio Splitsko-dalmatinske županije, predloženo je čak 12 kandidata predvođenih prvim čovjekom HDZ-a Zadarske županije, ministrom Božidarom Kalmetom, potpredsjednikom HDZ-a.
Od četiri sadašnja saborska zastupnika kandidati su Ana Lovrin, Nevenka Marinović i Branko Kutija, gradonačelnik Benkovca. Nije predložen zastupnik Ivo Grbić (62), koji će nakon županovanja i odrađenog saborskog mandata najvjerojatnije u saborsku mirovinu.
Lovrin i Marinović nisu jedine predložene žene, među kandidatkinjama su pročelnica za financije Grada Zadra Grozdana Perić i načelnica Kukljice Gorana Poropat. Pored aktualnog zadarskog župana Stipe Zrilića predložen je i šef Odjela za ginekologiju i porodiljstvo Opće bolnice Zadar dr. Branko Dukić. Predložena su čak četiri načelnika općina: Milivoj Kurtov (Pakoštane), Davor Lončar (Poličnik), Ante Jerolimov (Preko) i Željko Baradić (Stankovci).
Već je poznato da će Jadranka Kosor predvoditi listu, dok će Božidar Kalmeta biti prvi na listi u 9. izbornoj jedinici. Preostala četiri zadarska kandidata trebala bi “amenovati” presjednica Kosor. Do isteka roka za predaju kandidacijskih lista Izbornom povjerenstvu za parlamentarne izbore 2011. preostala su još samo četiri dana. Liste se zaprimaju do ponedjeljka u ponoć.
Prvi put Županijski odbor HDZ-a na ovaj način, gotovo javno, određuje svoje kandidate za parlamentarne izbore. Uglavnom su to radili u potpunoj tajnosti iza zatvorenih vrata, a liste predavali gotovo pet minuti do ponoći. Vjerojatno suočeni lošim rezultatima predizbornih anketa i na ovaj način žele uvjeriti najveći dio birača da je bez obzira na afere HDZ i dalje jedinstven i snažan, onaj koji će najbolje voditi Hrvatsku i sljedeće četiri godine.
HDZ je u 9. izbornoj jedinici 2007. godine osvojio čak 10 od 14 mandata.


Predloženi Gotovina i Kurtov




Nakon što je prije nekoliko dana general Ante Gotovina predložen za Nagradu Grada Zadra, njegov sumještanin i jedan od najodanijih prijatelja Milivoj Kurtov, načelnik Pakoštana, predložen je u uži krug kandidata za HDZ-ovu kandidacijsku listi u 9. izbornoj jedinici. Zanimljivo je da je Kurtov, načelnik sa 18-godišnjim stažem, u Županijskom odboru imao pisanu podršku lokalnih jedinica na području bivše Općine Biograd, odnosno gradova i općina Biograd, Sv. Filip i Jakov, Pašman i Pakaštane, kao njihov zajednički kandidat.


Tko će na listu?


Kandidati su: Božidar Kalmeta, Branko Kutija, Ana Lovrin, Nevenka Marinović, Grozdana Perić, Gorana Poropat, Stipe Zrilić, Milivoj Kurtov, Davor Lončar, Ante Jerolimov, Željko Baradić, Branko Dukić.


Ispali iz kombinacije


U odnosu na neslužbena predviđanja koja smo objavili prije skoro mjesec dana, na listi mogućih kandidata više nema biogradskog gradonačelnika Ivana Kneza, županijskog pročelnika Ivana Šimunića i novigradskog načelnika Jose Klapana.