Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Petrić ostavlja Zadru park svojih skulptura

09.11.2011. 23:00
Petrić ostavlja Zadru park svojih skulptura


Kao krunu svega što je ovaj kipar Zadru ostavio, na svom zemljištu na Belafuži radio je park skulptura i želio to prenamijeniti u javni prostor kao dar svom gradu


Prema prijedlogu koji još treba odobriti Gradsko vijeće, Nagrada Grada Zadra za životno djelo posthumno će se dodijeliti akademskom kiparu i umirovljenom profesoru Ratku Petriću.
Ovaj priznati zadarski akademski kipar preminuo je u Zagrebu u listopadu prošle godine. Suosnivač je Biafre, autor većeg broja skulptura u Zadru, među njima i biste u Perivoju slave na Tri bunara, Špire Brusine na zadarskoj rivi i spomenika Krešimiru Ćosiću.
Njegovo djelo ostaje dugo iza njega, a kako kaže njegova supruga Jadranka Fatur, ovo upravo i jest nagrada za njegovo djelo.
– Divno je što je njegovo djelo ostalo za njim, što je ostavio traga u hrvatskoj kulturi, a ova nagrada je jedno priznanje za njegov rad, govori Jadranka Fatur, profesorica na Likovnoj akademiji u Zagrebu.
Kao krunu svega što je ovaj kipar Zadru ostavio, na svom zemljištu na Belafuži radio je park skulptura i želio to prenamijeniti u javni prostor kao dar svom gradu.
– Tamo je 10 skulptura od trajnog materijala, a i skladište s ostalim skulpturama. Pitanje parka skulptura treba se još riješiti pravno i imovinski te u dogledno vrijeme će se realizirati, kaže Jadranka Fatur koja je s Ratkom Petrićem provela trideset godina.
– Oboje smo završili Likovnu akademiju, on kiparstvo, ja slikarstvo, oboje smo radili na Akademiji kao profesori, tako da je naš put dosta sličan. O njegovom radu smo uvijek diskutirali, bila sam svjedok nastajanja tih djela. Njegova osobnost odražava se u njegovim djelima, kaže Jadranka, dodajući da će rado doći preuzeti nagradu uime svog pokojnog supruga, koji će još dugo živjeti u svojim djelima.


PAVAO MENDEŠ: Pjevanje je bilo papr i sol života




Pavao Mendeš jedan je od trojice nominiranih za priznaje Grb Grada Zadra. S 55 godina staža u HPGD “Zoranić” Mendeš je pjevač s najviše iskustva u najpoznatijem zadarskom zboru.
Za priznanje ga je predložio zbor čiji je član bio više od pola stoljeća, a već mu je i to, ističe, veliko priznanje.
– Kaže se da je najteže biti prorok u svom zavičaju pa je meni velika čast i zadovoljstvo i sama činjenica da me zbor predložio za nagradu. Naravno, kada Gradsko vijeće odobri nominaciju, a nadam se da hoće, bit ću još počašćeniji i zadovoljniji. Jedva čekam svečanost dodjele nagrada, rekao je Pavao Mendeš kojem ovo nije prva nominacija za neko od priznanja Grada Zadra.
– Jednako dugo kao u “Zoraniću”, 55 godina, bio sam član i Društva građevinskih inženjera, a još dan danas sam i počasni član Hrvatskog saveza građevinskih inženjera. Društvo građevinskih inženjera me je prije dvije godine, također, predložilo za priznanje Grada, ali taj put nisam “prošao”, govori Mendeš koji ističe da mu je pjevanje uz njegovu osnovnu struku dolazilo kao sol i papar, kao začin životu.
Osim u “Zoraniću” gdje je više od pola stoljeća bio nezamjenjivi bas bariton, Mendeš je slično kao i brijač Šime Kević, koji je također jedan od nominiranih za Grb Grada Zadra, pjevao i s klapama. No, dok je Kević Zadranin s najdužim pjevačkim stažom u klapama, Mendeš drži primat kao najustrajniji član HPGD “Zoranić”.
– Najviše uspomena veže me uz “Zoranić” s kojim sam proputovao cijelu Europu. Najprije sam svirao trubu u klasi profesora Dešpalja, a kada sam dosadio susjedima sviranjem, negdje početkom 1953. godine počeo sam pjevati u “Zoraniću” gdje sam ostao do 2008. godine kada smo slavili stotu obljetnicu Društva. Bilo je to lijepo vrijeme na koje me podsjeća pregršt uspomena. Naravno, pjevao sam i sa Šimom Kevrićem koji je nekoliko godina pjevao u “Zoraniću”. No, on i ja zajedno smo pjevali i u klapi “Jadera” s kojom smo 1981. godine nastupili na Omišu, prisjeća se Mendeš koji je na Omišu nastupio još dvaput i to kao član klape “Foša”.
I. BURICA


Veliko srce volonterke Lijerke


Među predloženima za priznanje Grba Grada Zadra je i Lijerka Gaćina, dugogodišnja volonterka Crvenog križa. Kada smo ju nazvali za komentar, rekla je da ima brojne obveze i pomalo zbunjena zahvalila nam na obavijesti.
Bore Galac, ravnatelj zadarskog društva Hrvatskog Crvenog križa, kaže da je jako sretan što je netko predložio gospođu Lijerku za ovo priznanje.
– Otkad sam ja u Crvenom križu, od 1992. godine, vrlo je aktivna u prikupljanju humanitarne pomoći. U prostorima Mjesnog odbora Maslina prikuplja potrepštine za siromašne, neumorno organizira akcije, potiče ljude na doniranje i onda prikupljeno donese u prostor zadarskog Crvenog križa, govori Galac.
Kako nastavlja Galac, ako ne bi bilo mjesta u skladištu zadarskog Crvenog križa, gospođa Lijerka bi u vlastitom aranžmanu i o svom trošku, prevezla prikupljenu pomoć u Crveni križ u Gračacu.
– Ulaže mnogo truda, vremena i vlastitog novca, a za svoj rad nikad nije primila novčanu nagradu. Na Svečanoj skupštini Hrvatskog Crvenog križa dobila je priznanje za volonterstvo, priča Galac.
Kada već nikad nije dobila novčanu naknadu za svoj rad, priznanje Hrvatskog Crvenog križa i Grb Grada Zadra barem je simbolična nagrada za njezino veliko srce i humanitarni angažman.