Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

Petrići – prvo veće zadarsko naselje priključeno na plin

09.11.2013. 23:00
Petrići – prvo veće zadarsko naselje priključeno na plin


Stambeno naselje na Putu Petrića bit će prvo veće zadarsko naselje koje se trenutačno priključuje na plin. Točnije, 440 stanova grijat će se sustavom razvedenim iz postojeće kotlovnice u kojoj se trenutačno vrše preinake za korištenje plina.
No, kako to obično biva, u cijeloj priči postoje i oni koji se ne žele grijati zajedničkim sustavom, te su se iz njega isključili. Jedan od njih je i Branko Masnov koji se zbog toga ovih dana poteže po sudu. I sam kaže da je izvjesno da će u konačnici morati platiti 25.000 kn dugovanja za neplaćanje održavanja sustava grijanja.
“Kuha” zbog kotlovnice
– Zbog loše izvedbe cijelog sustava, više puta sam se žalio da u mom stanu nikako ne mogu postići temperaturu od 18 stupnjeva Celzijusovih. Čak nije pomogla ni ugradnja posebne pumpe pa sam odlučio isključiti se iz sustava zajedničkog grijanja i sam se pobrinuti za vlastito etažno grijanje. I tu zapravo počinju moji problemi. Grupa od troje ljdi koje vode održavanje i grijanje u našem naselju prijavljuju me iako to nisu smjeli, sudu i ja sam u problemima, a uz to, posjedujem dokumentaciju nadležnih tijela da provode nezakonite radove na plinofikaciji koristeći tvrtku kojoj je inspekcija zabranila rad, govorio je Masnov.
Masnov ukazuje na činjenicu da formalno vlasnici stanova, nisu i vlasnici kotlovnice pa se pita odakle pravo tim predstavnicima da istom upravljaju. Pri tom su za izvođača radova na preuređenju kotlovnice odabrali tvrtku „Energetika usluge” koja je, po nalazu Državnog inspektorata, lažno prikazala dozvole za obavljanje ove djelatnosti. Državni inspektorat u Splitu također je i zabranio rad ovog obrta, ali sud u Zadru to ne poštuje. Nadalje, Masnov priprema tužbu¸radi ostvarenja svojih prava.
Druga strana i dugovanja
Na drugu stranu, jedan od trojice upravitelja Božidar Baričić kaže da je Masnov jedan od 12 stanara koji su se isključili iz sustava za grijanje, a da su pri tom zaboravili na svoje obveze koje imaju kao suvlasnici i zbog čega im ovih dana stižu naplate dugovanja. Istina je kaže Baričić da je vlasnik kotlovnice, formalno, još uvijek Grad Zadar, ali da je u tijeku postupak usklađivanja u zemljišno-knjižnom uredu u Zadru sa stvarnim vlasničkim stanjem što također vodi tročlana uprava, izabrana većinom stanara. Također, Baričić kaže da njihova neformalna udruga nije bila obvezna provesti zakonom propisan natječaj s najmanje tri ponuđača nego su odabrali najjeftinju od dvije prispjele ponude. Baričić se pita zašto Masnov kao nekadašnji predstavnik stanara nije reagirao kad su tvrtke „Tanker” i „Montex” nakon svake sezone grijanja povisivale cijene. Danas je ta, ukazuje Baričić, cijena 50 posto jeftinija dok su prije cijene grijanja išle u nebo. Stoga su i predstavnici stanara promptno reagirali kad se pojavila mogućnost priključka na plin.
– Kao prvi u Zadru, uspjeli smo ishoditi besplatni priključak koji inače košta 108.000 kn. Preračunato, svaki stan bi trebao platiti 245 kn samo za priključak. EVN nam je u konačnici izašao u susret i s cijenom plina iako se radilo o tvrdim pregovorima jer je njihovo predstvništvu u Zadru inzistiralo na tome da cijena plina bude nešto malo manja od cijene koje plaća gospodarstvo. U konačnici je dogovorena cijena od 4 kn/m3. Ukupna investicija plinofikacije sustava grijanja na Petrićima, iznosi nešto malo manje od milijun kuna, a i to stanari neće plaćati posebno, kazivao je jedan od prozvanih predstavnika Božidar Baričić.
Sufinaciranje Grada
No tu nije kraj, predstavnici su se javili na natječaj za sufinaciranje plinofikacije, pa im je Grad Zadar odobrio sufinanciranje 10 posto iznosa investicije. No čeka se odluka Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost koji bi trebao pokriti dodatnih 40 posto investicije. Tako bi se uštedjelo oko 600-700 tisuća kuna, ali bi dvije godine cijena grijanja ostala 7 kn/m3 čime bi se financirala plinofikacija stambenih zgrada u naselju Petrići. Ilustracije radi, cijeli bi posao bio nemoguć bez unaprijed pripremljenog projekta plinofikacije, a samo za njega je bilo potrebno izdvojiti 25.000 kuna.
No onima koji su se, iz ovih ili onih razloga, pobrinuli za grijanje u vlastitoj režiji, to ne ide u prilog jer kao i Masnov, ne žele riskirati nekavalitetno grijanje kojeg instalira, po njima tvrtka koja za to nema potrebne reference, a time ni jamstva da će se postići usklađena temperatura u svim stanovima. Baričić kaže da će se, paraleno s plinofikcijom pregledati i cijeli sustav kako ne bi bilo tazlike u temperaturi između prizemlja i gornjih katova, po Masnovu i za više od 10 stupnjeva.
No problemi na Petrićima još su jedan od dokaza kraha sustava zajedničkog življenja koje zakonodavac nije dovoljno kvalitetno predvidio. Poznat je slučaj zgrada POS-a na Smiljevcu gdje zbog nekolicine neplatiša, već dvije godine trune najsuvremenija kotlovnica u Zadru. Uz sve to, kažu dobri poznavatelji problematike grijanja u Zadru, 80 posto građevina uopće nema zakonom predviđene preduvjete za spajanje na plin, pa prilagodbe za ovu vrstu grijanja često premašuju očekivanu uštedu zbog upotrebe plina kao eko-energenta.