Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Svađe i podjele izbile na vidjelo

09.11.2013. 23:00
Svađe i podjele izbile na vidjelo


Izborna konvencija Županijske organizacije SDP-a ponovno je posvjedočila o podijeljenosti unutar stranke u Zadarskoj županiji. Podjela na »Renatine i ostale«, bila je više nego vidljiva kad je predsjednica zadarske organizacije Sabina Glasovac predložila amandman, kojeg je potpisalo 50 članova stranke a u kojem bi stranačke organizacije koje u županijskom odboru sudjeluju s više članova kao što su Zadar, Pag i Gračac, prepuštale izbor samo jednog člana glasovanju sviju delegata na konvenciji, dok bi se ostali članovi županijskog odbora birali unutar organizacije iz koje dolaze. Prijedlog je odbila nova-stara predsjednica županijskog SDP-a Renata Sabljar Dračevac i većina nazočnih na konvenciji. Razlog je po predsjednici, znatno i bespotrebno produljenje izbornog postupka.
– Mi smo svi stranački drugovi i ne vidim razloga zašto bi glasovali jedan protiv drugoga i produljivali konvenciju, govorila je Renata Sabljar Dračevac.
 No ubrzo joj je replicirao Jakov Goreta rekavši da se amandman 65 dana kuhao u ladicama ŽO SDP-a, ali da se o njemu uopće nije raspravljalo. Na drugu stranu, Josip Tičić je kazao da se prijedlogom Sabine Glasovac, njemu kao Pažaninu, onemogućava glasovanje za sve članove Predsjedništva iako mu to statut stranke omogućava. Uglavnom, s 46 glasova za i 51 protiv, te uz dva suzdržana, odbačen je amadman Sabine Glasovac.
Posebnu težinu imale su riječi Jadrana Perinića, inače ravnatelja Državne uprave za zaštitu i spašavanje, ali i protukandidata Renati Sabljar Dračevac na posljednjim stranačkim izborima. On je istaknuo da su mnogi u SDP-u shvatili da stranka nije cilj, nego sredstvo za postizanje ciljeva.
–  Renata, politika se ne vodi preko medija, nego u radnim tijelima stranke. Ova organizacija je izmanipulirana i ne vodi se s Trga 5 bunara, nego iz privatnih stanova. Na drugu stranu, šaljući SMS-ove medijima, pokazuje kako smo lijepi i krasni, rekao je Jadran Perinić.
Ipak većinom glasova usvojen je i i financijski i zvještaj o radu, a predsjednica ŽO SDP-a Renata Sabljar Dračevac je poručila da je njen izbor početak novog ciklusa u kojeg se ulazi otvorenog srca te da rad treba podignuti na višu razinu. U tom ciklusu trebat će privući i više obrazovnih ljudi jer SDP u Zadarskoj županiji, od 1.440 članova ima npr. svega 5 liječnika.
Konvenciji ŽO SDP-a Zadarske županije kao gosti nazočili su i hrvatski ministri Gordan Maras i Rajko Ostojić, primorsko-goranski župan Zlatko Komadina te predsjednik zagrebačke organizacije SDP-a Davor Bernadić.