Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Uspjeli i opstali unatoč iznimno teškim vremenima

09.11.2013. 23:00
Uspjeli i opstali unatoč iznimno teškim vremenima


Gospodarska kriza učinila je svoje! Teško je pokrenuti posao, a kamoli opstati na tržištu. Osjećamo to i mi iako u našem poslovanju dosad nije bilo gubitaka, kaže Perislav Zrilić, direktor zadarskog Poduzetničkog inkubatora na Novom Bokanjcu, koji je ponovno raspisao natječaj za petogodišnje korištenje poslovnih prostora. Nedavno se oslobodio jedan poslovni prostor, dva će biti slobodna za otprilike mjesec dana, a upita, ističe Zrilić, ima, gotovo svakodnevno, ali ljudi danas teško ulaze u poslovne rizike.
– Prije nepunih tjedan dana dobili smo novog stanara, a što će biti s dva prostora koja će uskoro napustiti dugogodišnji korisnici, teško je prognozirati. Uvjeti natječaja nisu se mijenjali i koliko god je danas teško poslovati, mislim da je mladim poduzetnicima smještaj u Poduzetničkom inkubatoru po povoljnoj, odnosno najnižoj cijeni u gradu, odskočna daska za uspješno poslovanje, napominje Perislav Zrilić i podsjeća da je cijena najma s početnih 50 kuna po metru četvornom 2009. godine zbog gospodarske krize snižena na 30 kuna. Prvu godinu poduzetnici su oslobođeni najma, drugu godinu plaćaju 15 posto, treću 30 posto, četvrtu 60 posto, a petu, posljednju godinu plaćaju punu cijenu korištenja poslovnog prostora. Poslovni prostori za koje je raspisan natječaj veličine su od 20 do 100 četvornih metara i namijenjeni su za manje proizvodne i uslužne djelatnosti.
 Zahtjev za subvencionirani zakup mogu podnijeti mali i srednji poduzetnici te poduzetnici početnici sa sjedištem u Zadru koji obavljaju proizvodnu i razvojno-proizvodnu, odnosno uslužnu djelatnost vezanu uz proizvodnju.
Direktor Zrilić naglašava i da su se neki od danas najuspješnijih malih poduzetnika, poput tvrtke Nova design, koja se bavi izradom tapeciranog namještaja i opremanjem brodova, afirmirali upravo u inkubatoru. Tu su još uspješne tvrtke Futuro IS, Vitlov čokolade, Dive-In, Skiper, Studio Raster, Adriatic propeleri, sve redom poduzetnici koji su uspjeli i opstali u iznimno teškim vremenima.