Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Bura dobila lice u ilustracijama učenice Viktorije Ilišević

09.11.2016. 23:00
Bura dobila lice u ilustracijama učenice Viktorije Ilišević


Tridesetak učenika Škole primijenjene umjetnosti i dizajna Zadar sudjelovalo je jučer na prvoj od tri radionice koje se u studenom odvijaju u prostorima Kazališta lutaka. Umjetničke radionice dio su projekta jednostavnog naziva Bura, kojeg su nastavnici i učenici osmislili i započeli tijekom prošle školske godine. Bura ove jeseni izlazi van škole i svoj će privremeni dom naći u Kazalištu lutaka.
Projektu Bura kao inspiracija poslužila je priča o Buri ispričana u romanu Planine Petra Zoranića, a koja je potaknula učenike na likovni izazov. Trebali su osmisliti likovni izgled glavnih likova priče, na prvom mjestu Bure. Te je likove potom trebalo aplicirati na razne materijale i predmete, a kao posebno zanimljiv likovni zadatak i vrhunac projekta je slikovnica koja je nastala na temu priče, po literarnom predlošku kojeg je napisala Matija Šango Šimurina, profesorica hrvatskog jezika i književnosti. Slikovnicu je ilustrirala učenica trećeg razreda smjera slikarskog dizajna, Viktorija Ilišević.
Radi se o adaptiranoj, skraćenoj priči o Buri iz Zoranićevih Planina. Prerađena je za osnovnoškolsku dob i može služiti kao dobra podloga za čitanje Planina u sklopu srednjoškolske lektire.
– Bila nam je želja pokazati da to za što mi učenike obrazujemo može rezulturati konačnim produktom koji može ići u distribuciju, kazala nam je Lea Ljuba Kocijan, profesorica i grafička urednica slikovnice.