Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Uvrštena i najstarija karta iz 1663. godine, koja se čuva u Rimu

09.11.2016. 23:00
Uvrštena i najstarija karta iz 1663. godine, koja se čuva u Rimu


Prva i jedinstvena brošura koja na jednom mjestu predstavlja najzanimljivija prirodna i kulturna bogatstva područja Novigradskog i Karinskog mora predstavljena je jučer u kuli-kući Buta u Novigradu, info-centru za područje NATURA 2000. Brošura je izrađena kroz provedbu projekta „B.transparent: Jačanje lokalnih partnerstva za transparentno upravljanje javnim dobrima i prirodnim resursima na području Novigradskog i Karinskog mora.
Nositelj projekta je Udruga za promicanje ekološke proizvodnje hrane, zaštite okoliša i održivog razvoja Eko-Zadar, partneri su Zadarska županija, Javna ustanova Natura Jadera, Općina Novigrad, udruga Mala filozofija i Ekološka udruga Zrmanja. Osim njih, na izradi brošure su sudjelovali još i gradovi, općine i turističke zajednice na području Novigradskog i Karinskog mora. Pri izradi brošure korištene su fotografije pristigle na foto-natječaj Jedinstvenost i bogatstvo prostora Novigradskog i Karinskog mora, također održanog u sklopu projekta B.transparent.
Brošuru je predstavila Taida Garibović, voditeljica projekta.
– Brošura je prvenstveno namijenjena lokalnom stanovništvu jer smo ga željeli senzibilizirati o tome koliko je njihov kraj jedinstven i poseban, a opet osjetljiv. Jer, tko će bolje zaštiti ovo područje od ljudi koji na njemu žive. Zato smo se trudili maksimalno ih uključiti u projekt i prihvaćali ideje i sugestije o tome što treba uvrstiti u brošuru. Bit će dostupna u svim turističkim zajednicama na području Novigradskog i Karinskog mora kao i na internet stranicama nositelja projekta i svih partnera, rekla je Garibović.
Novigradsko i Karinsko more su u mreži NATURA 2000, a posebni su po iznimno bogatoj bioraznolikosti i endemizmu te imaju preko 350 vrsta biljaka i 100 vrsta ptica. Osim samih mora, u brošuri su predstavljene posebnosti Novskog ždrila, zatim rijeka Bijele, Karišnice i Zrmanje,kao i  Obrovca, Novigrada, Posedarja, Jasenica, Benkovca i Karina.
O kulturnom dijelu brošure govorio je Ivan Matić, asistent voditeljice projekta, ističući da je uživao u prikupljanju tih podataka.
Strateški jako važno područje
– Drago mi je što smo istaknuli neke zanimljivosti koje ni samim mještanima nisu bile poznate i što su nam pomogli u pronalaženju starih fotografija. Tako imamo fotografiju najstarije karte Karinskog i Novigradskog mora iz 1663., koja se čuva u Rimu. U povijesnom dijelu smo se najviše zadržali na srednjem vijeku, kad su ovim područjem vladali plemići Gusići-Kurjakovići. Može se vidjeti kako je ovo uvijek bilo strateški jako važno i turbulentno područje. Jasenice zbog pašnjaka i stoke, Posedarje zbog kontrole ulaska u Novigradsko more, Obrovac i Zrmanja zbog trgovačkog puta, Novigrad zbog duboke luke i tvrđave…, rekao je Matić iz Ekološke udruge Zrmanja.
Tijekom izrade brošure u svakoj je općini postavljena info-ploča s fotografijama i informacijama o određenoj posebnosti. U Novigradu je to kula Buta, u Posedarju crkvica Sv. Duh, u Donjem Karinu močvarno zemljište Tuvina, u Općini Jasenice novi-stari Maslenički most, a jedna je na obali Obrovca.
Predstavljanje brošure popratila je brojna zainteresirana javnost.