Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Svjedočili roditelji oca optuženog za silovanje kćeri

Autor: Minja Gugić

09.12.2008. 23:00
Svjedočili roditelji oca optuženog za silovanje kćeri


Teško je jučer bilo doći do bilo kakve pouzdane informacije vezane uz ovaj sudski proces zbog zakonske zaštite maloljetne djevojčice, no ipak smo uspjeli doznati kako su pristali svjedočiti roditelji optuženog te još jedan svjedok iz Biograda
Nakon što je početkom srpnja ove godine, uhićen i pritvoren zbog sumnje da je bludničio i u više navrata silovao svoju maloljetnu 16-godišnju kćer, jučer je na Županijskom sudu nastavljeno suđenje protiv 36-godišnjeg Dragana Dubroje iz Tinja, na benkovačkom području.
No, s obzirom na to da je u pitanju poseban status žrtve te zaštita privatnosti i obiteljskog života maloljetnice te da se radi o kaznenom djelu silovanja, još je na početku suđenja na prijedlog tužitelja Slobodana Denone, a koje je Sudsko vijeće prihvatilo, suđenje zatvoreno za javnost. Tako su novinari morali izaći iz sudnice prije početka suđenja.
Optuženi Dubroja se u povodu optužnice koja mu se stavlja na teret, odmah na početku procesa izjasnio kako se ne osjeća krivim.
Sve što se moglo doznati o jučerašnjoj raspravi jest činjenica da su svjedočili roditelji optuženog i još jedan svjedok iz Biograda, dok je na prošloj raspravi svjedočila njegova supruga, a Sudsko je vijeće imalo prilike čuti i mišljenje sudskih vještaka psihijatrijske i psihologijske struke koji su Dragana Dubroju proglasili – ubrojivim.
Inače, riječ je o obitelji teškog socijalnog statusa u kojoj je radio samo optuženi otac i to teške, fizičke poslove. Kćer je navodno počeo seksualno zlostavljati još dok je imala 15 godina, a djevojčica je, prema našim informacijama, o svemu vodila dnevnik. Majka, prema našim saznanjima nije ništa znala, iako je naslućivala da se nešto čudno događa u odnosu između oca i kćeri te ga je naposljetku ipak, prijavila policiji.
Nakon prijave i uhićenja, Dubroja je priveden istražnom sucu Županijskog suda u Zadru Borisu Babiću, gdje je gotovo dva sata iznosio svoju verziju “priče” u nazočnosti branitelja, Branimira Zorice.
Nakon saslušanja istražni sudac Babić, donio je rješenje o provedbi daljnje istrage i pritvorio ga zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i ponavljanja djela, a Dubroja je još uvijek u pritvoru gdje je dočekao i početak suđenja.
Tijekom istrage, sudac Babić je, među ostalim, zatražio psihijatrijsko vještačenje Dragana Dubroje, ali je zasigurno vještačenju stručnjaka, odnosno vještaka medicinske, ali i psihijatrijske te psihologijske struke bila podvrgnuta i djevojčica.
Neslužbeno smo saznali kako je riječ ne samo o obitelji teškog socijalnog statusa, već i o disfunkcionalnoj obitelji s mnogim problemima. Nastavak suđenja zakazan je i za danas.