Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Gdje su topnički dnevnici za Vukovar?

Autor: Siniša Klarica

09.12.2009. 23:00
Gdje su topnički dnevnici za Vukovar?

Foto: Vedran SITNICA



Ako Haški sud traži topničke dnevnike, evo ih oni su ispunjeni na ovim protezama. Svaka ova proteza jedan je topnički dnevnik patnji i stradavanja naših branitelja. Pitam se tko traži topničke dnevnike  za Vukovar kad je po njemu padalo milijun i pol granata. Zauvrat, naše se branitelje malterira i ometa u njihovoj privatnosti iako se zna da topnički dnevnici ne postoje, govorio je dramatično na današnjoj tiskovnoj konferenciji HVIDR-e Zadar njen predsjednik Ivica Arbanas.
Nekoliko proteza za ruke i noge, uvezane krunicom, Arnanasu su bili podsjetnica na sve ono što su hrvatski ratni vojni invalidi i branitelji dali za slobodu Hrvatske. Uz njega na tiskovnoj konferenciji sudjelovali su predstavnici Nezavisnih dragovoljaca, Udruge Središta za specijalističku obuku dočasnika Damir Tomljanović Gavran, Udruga maloljetnih branitelja.  
Zadarske branitelje posebno je ogorčio postupak prema dopredsjedniku HVIDR-e Zadar Anti Kardumu koji je tijekom premetačine umalo doživio srčani udar, a djeca su mu morala uzeti, prema riječima Klaudija Vidajića, tablete za smirenje. To nije prvi put, kaže Vidajić, da policija premeće Kardumovu kuću, koji je u Oluji bio zapovjednik raketno-topničke skupine. Kardumu je zapriječeno javno govoriti o djelovanu policije, pa o tome govori Arbanas i njegovi kolege iz HVIDR-e.
Isto tako je i Arbanasu bilo zapriječeno javno govoriti o svom svjedočenju pred haškim istražiteljima. Međutim, danas stradavaju ljudi, kao npr. načelnik topništva operativne zone Sinj Roko Mijić, koji je za potrebe školovanja i diplomskog rada u Zapovjedno-stožernoj školi izradio jednu kartu s opisom situacije u Oluji. Ta se situacija dnevno više puta mijenjala, ali svejedno je, kaže Arbanas, Mijić bio ispitivan u svezi topničkih dnevnika.
– Da topnički dnevnici postoje, već bi ih u Haagu imali jer su im dostupni svi arhivi.  Ovako se po tko zan koji put narušava privatnost jednog čovjeka koji je kao hrvatski branitelj barem zaslužio da živi u miru. Sad je i slijepcima jasno da se sve to čini kako bi Hrvatska u EU zajedno sa Srbijom i BiH, tako da ne bude poniženih ili da svi budu podjednako krivi za rat, govorio Vidajić.
Potpredsjednik HVIDR-e  Zadar Vidajić aktualnoj premijerki odaje priznanje za borbu protiv kriminala i korupcije, ali kaže da bi se i njoj mogla dogoditi neka od „riva”. Samo na toj rivi ovog puta neće biti branitelji sami, nego i studenti, radnici i svi oni koji su nezadovoljni stanjem u Hrvatskoj.
Ivica Arbanas ukazuje da se izmišljaju topnički dnevnici samo zato jer se pokazalo da je optužba za prekomjerno granatiraje Knina na klimavim nogama. Kad se utvrdi da topnički dnevnici ne postoje, možda se, dodaje Arbanas, jednog dana zatraže i „puščani” dnevnici. No predsjednika zadarske HVIDR-e najviše brine šutnja ostalih braniteljskih udruga, osobito njihovih krovnih organizacija, pa se pita jesu li one sklopile sporazum sa vladom o „netalasanju” kako bi Hrvatska što prije ušla u EU.
Posebnu kritiku doživio je ministar pravosuđa Šimonović koga su branitelji podsjetili da i on uživa privilegije upravo zbog rezultata borbe hrvatskih branitelja. Stoga, čemu predstava kad svi znaju da topnički dnevnici ne postoje, upitali su se na karju tiskovne konferencije hrvatski branitelji.


 BRIGA O MOGUĆIM CIVILNIM ŽRTVAMA


Umjesto topničkih dnevnika, u HV se, kazivali su nazočni branitelji, vodila evidencija o utrošku materijalno-tehničkih sredstava u postrojbama. Tako je bilo i u topništvu. Svi ti dokumenti uredno su arhivirani u MORH-u i gotovo je nemoguće da su ukradeni ili na neki drugi način otuđeni. Za primjer, jedna bitnica zadužila bi određnu količinu streljiva za napad na obranu Knina. Kako se situacija mjenjala nekoliko puta dnevno, gotovo je nemoguće dokumentiurati koliko je granata ispaljeno na prvu crtu obrane Knina, koliko na Dinaru ili koliko na važnije vojne ciljeve u samom gradu. Jedino što je bilo jasno, jest da su hrvatski topnici imali zapovijed da maksimalno vode računa o mogućim civilnim žrtvama što je čak i bilo razvidno u dosadašnjem dijelu suđenja hrvatskim generalima u Haagu.