Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Mandolinska čarolija koja traje

Autor: Katina Vrsaljko

09.12.2009. 23:00
Mandolinska čarolija koja traje

Foto: Filip BRALA



Orkestar je nastao prije sedam godina na inicijativu ravnatelja škole Jose Radoševića koji je i sam veliki zaljubljenik u glazbu. OŠ Novigrad je opremila orkestar instrumentima, stalcima i svim što je potrebno za njegov rad, tako da danas posjedujemo zavidan instrumentarij, rekla je Miroslava Mandić, voditeljica orkestra


Kulturna i  društvena događanja u Novigradu ne bi bila potpuna bez  Mandolinskog orkestra OŠ  Novigrad koji djeluje od 2002.  godine. Orkestar čine različite  generacije djece koja su se naprosto zaljubila u ove instrumente i samu glazbu. Disciplinu i uvježbanost mogu zahvaliti svojoj voditeljici Miroslavi Mandić.
Čuvari baštine
– Orkestar je nastao prije  sedam godina na inicijativu  ravnatelja škole Jose Radoševića koji je i sam veliki  zaljubljenik u glazbu. OŠ Novigrad je opremila orkestar instrumentima, stalcima i svim  što je potrebno za njegov rad,  tako da danas posjedujemo zavidan instrumentarij, rekla je  Mandić.
Orkestar trenutno broji petnaestak članova podijeljenih u  dvije grupe. Jednu čine srednjoškolci, a drugu mlađi  uzrasti. Nakon Nove godine  voditeljica Miroslava planira  osnovati još jednu grupu. Od  postojanja orkestra postava se  izmijenila više puta.
– Uvijek mi je teško kad jedna dobra generacija svirača  ode. Djeca nastavljaju školovanje, idu na studije, počnu  raditi, pa više ne mogu svirati s  nama što ne znači da nam se  jednog dana neće opet pridružiti, rekla je voditeljica orkestra, ponosna na svoje svirače.
Kako dodaje, sva djeca  počinju ispočetka, nemaju  glazbenu naobrazbu, pa ih ona  uči i glazbenom pismu, što zna  biti naporno. Ali na kraju je  sretna, jer su iz orkestra isplivali pravi glazbenici koji kulturno obogaćuju svoje mjesto.
Kako su glavna instrumentalna pratnja folklornoj i pjevačkoj sekciji novigradskog  KUD-a Fortica, ovi mladi svirači su svijesni da su čuvari  kulturne baštine i predstavnici  svog mjesta.
– Najviše su toga svijesni kad  se susretnu s drugim kulturama na našim putovanjima. Shvaćaju da su sa svojom različitostima bitan dio hrvatskog mozaika koji čine različite  kulture i običaji iz cijele zemlje, rekla je Mandić.
Koliko se kulturne organizacije u Novigradu međusobno  prožimaju i zajedno surađuju  za dobrobit svog mjesta pokazuje i činjenica da je Udruga  žena Sveta Katarina Novigrad  mandolinskom orkestru donirala dvije mandoline.
– Osim toga žene iz Udruge  su sašile za djecu replike novigradskih narodnih nošnji iz  19. stoljeća za zajedničke nastupe, dodala je Mandić.
Kao velika obitelj
A orkestar nastupa na različitim događanjima. Ono što  je već postalo tradicionalno su  nastupi s KUD-om na Susretima Novigrada, svake godine  u jednom od četiri hrvatskih  Novigrada, te gostovanje na  Danima Brestja u Brestju. Potom, putuju po različitim smotrama folklora po županiji i  izvan nje, a sudjeluju i na smotrama orkestara. Samostalno  su nastupali u HNK Split, Puli i  na Brijunima.
Osim toga, sudjeluju na gotovo svim kulturnim događanjima u svom mjestu na  Škalinan, u Etnografskoj zbirci  i Knjižnici i čitaonici Novigrad.
Tako će i na Božićnom koncertu, koji će se održati 20.  prosinca u Etnografskoj zbirci  Novigrad, tradicionalno činiti  glazbenu bazu cijelog događaja. Uz njih će nastupati i  KUD Fortica, solisti Vlado  Paštrović i Ante Ivčić te kao  gost župni zbor Župe Diklo  pod vodstvom profesorice Zorice Brukete.
Iako je orkestar vezan uz  tradicionalnu dalmatinsku  glazbu, njihov repertoar je raznolik pa sviraju i obrade klasičnih djela.
– Osim glazbene naobrazbe,  djeca ovdje nauče nešto o  međuljudskim odnosima, različitostima među ljudima i toleranciji. Iako su vrlo različitih  dobnih uzrasta, međusobno se  slažu kao jedna velika obitelj,  zaključila je Mandić.