Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Nin će i dalje ulagati u znanje

09.12.2011. 23:00
Nin će i dalje ulagati u znanje


Prema toj listi pored 12 studenata koji od ranije dobivaju stipendije, novčane potpore u mjesečnom iznosu od po 500 kuna ubuduće će dobivati šest novih studenata i šest učenika


Ninska gradska uprava na čelu s gradonačelnikom Emilom Ćurkom i ove je godine unatoč mjerama štednje na prijedlog Upravnog odjela za društvene djelatnosti odlučila darovitim studentima i učenicima iz Nina i njegovih pet prigradskih mjesta dodijeliti učeničke i studentske stipendije za školsku i akademsku 2011./2012. godinu. Nakon što je bio raspisan javni natječaj, a prema zadanim kriterijima na njega se javilo šest studenata i šest srednjoškolaca. Gradsko povjerenstvo na čijem je čelu bila viša savjetnica za društvene djelatnosti Grada Nina Mirjana Knežević obradilo je sve zahtjeve i izvršilo bodovanje, nakon čega je utvrđena lista kandidata.
Prosjek ocjena
Prema toj listi pored 12 studenata koji od ranije dobivaju stipendije, novčane potpore u mjesečnom iznosu od po 500 kuna ubuduće će dobivati šest novih studenata: Stipe Surić i Ivana Surić iz Ninskih Stanova, Josip Stulić, Ivan Ivanić i Ana Marija Ivanić iz Nina te Frane Škibola iz Grba. Učeničke stipendije u iznosu od 300 kuna dobili su srednjoškolci: Rebeka Stulić, Emila Čvrljević i Nina Stulić iz Nina, Marta Vukšević iz Zatona, Ive Predovan iz Ninskih Stanova te Josipa Vidaić iz Poljica Briga. Stipendije će učenicima i studentima za ovogodišnje mjesece biti isplaćene retroaktivno.
Inače, odlukom davatelja stipendija Grada Nina o uvjetima i kriterijima za njihovu dodjelu, studenti će se osloboditi povrata stipendija ako polože redovito višu godinu studija bez ponavljanja te ako završnu godinu diplomiraju u prvoj godini apsolventskog staža. Svi učenici pak oslobodit će se povrata stipendija ako postignu prosjek ocjena od 4,50 do 5,00 za svaku školsku godinu. Učenici koji postignu prosjek između 4,00 do 4,50 morat će vratiti 50 posto dobivenog iznosa. Ove mjere, kako nam je pojašnjeno, korisnike stimuliraju da se potrude oko uspjeha, što će im u konačnici jako puno koristiti pri upisu na određene fakultete.
Kadrovi za “Ninsko blato”
U svečanoj atmosferi u gradskoj vijećnici gradonačelnik Emil Ćurko je dao do znanja studentima i učenicima kako je ulaganje u njih, ulaganje u bolje sutra te kako će gradska uprava voditi itekako računa da se potpore studentima na vrijeme i transparentno isplaćuju.
– Duboko se nadam da ćemo unatoč krizi i recesiji i u idućoj godini za ove i slične potrebe osigurati još više proračunskog novca. Za iduću godinu ići ćemo s prijedlogom prema Gradskom vijeću i njegovom predsjedniku Davoru Ćurjuriću da što veći broj studenata i učenika dobije pomoć Grada i to prije svega oni studenti i učenici iz zdravstveno-turističkog usmjerenja, jer će takvi kadrovi ovom gradu ubuduće itekako trebati s obzirom na planiranu skorašnju gradnju RTC-a “Ninsko blato”.
– Nadalje, bio bih kao i moji suradnici presretan da oni zaista postignu takve rezultate da dobivene stipendije ne moraju vraćati, rekao je gradonačelnik Emil Ćurko prilikom obraćanja studentima, učenicima i njihovim roditeljima.
Uime nagrađenih učenika i studenata te njihovih roditelja ninskim gradskim čelnicima i svima koji su radili na ovom projektu zahvalila je talentirana učenica Rebeka Stulić iz Nina, rekavši uz ostalo da je ovo za njih još jedan veliki poticaj i podrška što će oni svim svojim znanjem, zalaganjem i ponašanjem zasigurno znati cijeniti te u konačnici opravdati.