Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Dar života za male heroje

09.12.2013. 23:00
Dar života za male heroje


Pet uređaja za nedonoščad u vrijednosti 143 tisuće kuna prikupljenih u akciji “Palčić gore”  stigli su u Opću bolnicu Zadar. To je 18. donacija u okviru ove akcije, a opremu čekaju još 10 rodilišta u Hrvatskoj. Zadarska bolnica je dobila topli krevetić, monitor za praćenje vitalnih funkcija, perfuzor i fototerapijsku lampu Baby blanket.
Zvijezde reklamnog spota
Na primopredaji donacije bilo je i nekoliko zadarskih palčića koji su snimali spot za reklamu humanitarne akcije, a sad su zdrava djeca od godinu i pol dana. Njihovi roditelji najbolje znaju koliko ovi uređaji vrijede u spašavanju života nedonoščadi.
Uz stručnu pomoć, kako je rekla jedna majka, palčićima je potrebno samo malo više poticaja i mogu se razvijati kao i njihovi vršnjaci.
– Na početku je teško, ali treba hrabrosti i puno strpljenja, rekla je majka male Bjanke koja se rodila u 33. tjednu trudnoće.
Mala Laura se rodila u 32. tjednu trudnoće sa samo 1.180 kg i 37 centimetara.
– Bili smo u bolnici dva i pol mjeseca. Sad ima 21 mjesec i dobili smo potvrdu od liječnika da je Laura razvijena u skladu sa svojim vršnjacima i slobodni smo od kontrola dok ne navrši tri godine. Laura je sad super, samo se malo boji liječnika, rekla je njezina mama Željka Cvitanović.
Ponovni susret s malim palčićima, zvijezdama reklamnog spota, razgalio je predsjednicu udruge “Palčići”, Željku Vučko.
– Stigli smo u Zadar s pet uređaja, nakon što smo šibenskoj bolnici darovali dva uređaja. Prvi put smo u sklopu akcije u jednom danu darovali dva rodilišta samo kako bi akciju što prije priveli kraju. Obećajem da akcija neće završiti dok sva rodilišta ne dobiju svoju opremu. Nadam se da svi oni palčići kojima su ovi uređaji namijenjeni jednog dana biti velika djeca bez ikakvih problema, isto kao danas ovi palčići koji su tu s nama. Hvala svima onima koji su sudjelovali u akciji jer svojim donacijama zaista daruju život ovim malim herojima, rekla je Vučko.
Novac s Kozjaka
Dr. Linda Pavić, voditeljica Odsjeka neonatologije u rodilištu, zahvalila je roditeljima iz udruge Palčić koji su pokrenuli akciju i svima koji su sudjelovali.
– Aparatura ima svoj rok trajanja, brzo se kvari, a stalno nam je potrebna. Tako da nam je važno da smo dobili topli krevet za njegu djece nakon izlaska iz inkubatora, monitor za praćenje vitalnih funkcija i fotolampu za provođenje fototerapije uz majku, rekla je dr. Pavić.
Od pet uređaja koje je dobila Opća bolnica Zadar, dva su financirana od sredstava prikupljenih na humanitarnom koncertu ŠRD Kozjak u Zagrebu.
Kako je rekao dr. Robert Karlo, zamjenik sanacijske upraviteljice za medicinska pitanja, donirana oprema je vrlo vrijedna za zadarsko rodilište.
– Pravo nam je zadovoljstvo što ćemo uz ovu opremu moći pružiti još veću sigurnost prerano rođenoj djeci. Znamo koliki je strah i briga roditelja na početku, a kolika je tek radost kad zdravi idu kući. Nama je najveća nagrada vidjeti palčiće kasnije ovako velike i zdrave, rekao je dr. Karlo.
Mirjana Mrčela, sanacijska upraviteljica Opće bolnice Zadar, zahvalila je na donaciji u ime svih djelatnika bolnice, a dr. Branko Dukić, rukovoditelj Odjela ginekologije i porodništva zahvalio je udruzi “Palčići” što je omogućila zadarskom i svim drugim rodilištima da što bolje rade i da imaju što bolji natalitet.