Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Mesnić prisilno smješten na Psihijatriju

09.12.2013. 23:00
Mesnić prisilno smješten na Psihijatriju


Zbog dvostrukog ubojstva majke i bake na osobito  okrutan način u neobrojivom stanju jučer je na Županijskom sudu  u Zadru 20-godišnji Lovre Mesnić nepravomoćno osuđen na prisilni smještaj u psihijatrijsku ustanovu u trajanju od šest mjeseci, a o  njegovoj daljnjoj sudbini odlučivat će liječnici.
Produljen mu je i pritvor u kojem se nalazi od kada je počinio  stravičan zločin i njegova uhićenja, 29. ožujka ove godine.
S obzirom na to da je suđenje bilo zatvoreno za javnost nikakvi  detalji obrazloženja ove presude ne smiju se iznositi u javnost.  Mladić je u cijelosti priznao ubojstva koje je počinio u stanju neubrojivosti s dijagnozom teške psihičke bolesti te pod utjecajem opijata i alkohola.
U sudsku dvoranu, mladić je jučer na početku suđenja, doveden  “okovan” lisicama oko struka, u sivoj majici s kapuljačom koja mu  je s vremenom postala prevelika, nakon više mjeseci provedenih u  zatvorskoj bolnici. Pogledom je preletio novinare i tek par sekundi  pogled je zadržao na svom ocu.
Sjeo je pred Sudsko vijeće Borisa Radmana u kojem je osim njega, još kao sudac profesionalac sjedila i Enka Moković, sutkinja za  mladež Županijskog suda, kako bi odgovorao zbog dvostrukog,  monstruoznog ubojstva svoje majke i bake.
No odlukom Sudskog vijeća, novinari su ubrzo napustili sudnicu  jer je njegova liječnica, psihijatrica dr. Esta Sušić procijenila kako  ne bi bilo dobro ni za njega, a niti za njegovu obitelj da se o tome  piše, odnosno izvještava.
– On je na medikametoznoj terapiji. S obzirom na njegovu životnu dob, odnosno činjenicu da je prema zakonu, mlađi punoljetnik,  potom njegovo psihičko stanje i dijagnosticiranu tešku duševnu  bolest, smatram da bi nazočnost javnosti djelovala negativno na  njegovo psihičko zdravlje – pojasnila je dr. Sušić.
I tužitelj Denis Sokol prihvatio je mišljenje psihijatrice te je i on,  sa svoje strane u ime tužiteljstva, predložio da se donose rješenje o  isključivanju javnosti i to ne samo zbog njega, već i njegove obitelji,  oca i dvije sestre.
– I mi predlažemo isključenje javnosti zbog optuženog, ali i članova njegove obitelji koji trpe veliku duševnu bol. Upravo zbog te  teške životne situacije u kojoj su se našli i članovi njegove obitelji  želimo ih zašititi od daljnjih posljedica koje bi za njih mogla prouzročiti javna rasprava – naglasio je tužitelj Denis Sokol.
Mladića je, po službenoj dužnosti, branio zadarski odvjetnik Ante  Krajina.