Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Odlični poznavatelji mora

09.12.2013. 23:00
Odlični  poznavatelji  mora


U holu ninske Osnovne škole “Petar Zoranić” održana je prigodna svečanost na kojoj je dvadesetorica učenika 6. razreda iz Nina i područne škole u Vrsima primilo certifikate i zahvalnice za uspješno  okončani nastavni proces u projektu poznavanja ekologije i biologije  pod nazivom “More i obalno područje-mjesto za promišljanje o prirodi”.
Projekt koji je u sebi sadržavao niz radionica u kojima su se učenici  detaljno upoznali te raspravljali i učili o moru, odnosu čovjeka prema  moru, koliko nam more znači, kako štititi more i tome slično, organizirala je i provela u suradnji s UNPD centrom Hrvatska te vodstvom ninske  škole Udruga ¨Mala filozofija¨ sa sjedištem u Zadru koja inače na sličan  način djeluje na prostoru od Splita do Vukovara.
Voditelji i predavači te autori programa bili su predsjednik navedene  udruge prof.dr.sc. Bruno Ćurko i njegova kolegica prof. Marija Kragić.  Navedena stručna nastava provodila se pod pokroviteljstvom OTP banke  koja je za projekt nakon provedenog javnog natječaja izdvojila 5.000 kuna. Voditeljica poslovnice OTP banke Nin Mira Stulić je na prigodnoj  svečanosti učenicima polaznicima tečaja uručila zahvalnice i certifikate.
Kako nam je nakon svečanosti rekao prof.dr.sc. Bruno Ćurko njihova  je udruga jako ponosna na svoj rad te na interes školske djece za ovakve  radionice.
– Sa vodstvom ninske škole i ravnateljem prof. Tonćijem Vukovićem  imamo odličnu suradnju. Osim ovog projekta s kojim smo danas završili  već četiri godine u ninskoj školi provodimo i drugi projekt pod nazivom  ¨Pogled u vlastito mišljenje¨. Osim ovdje u Ninu provodimo ga isto tako  u Omišu, Splitu, Vukovaru, Zagrebu i drugim gradovima u Hrvatskoj. Bit  našeg rada je učiti školsku djecu kako kritički misliti to jest da oni ne  prihvaćaju sve što im se kaže nego da razmisle o onome što rade. Kritičko im mišljenje služi prvenstveno da iz tih informacija izaberu ono što  im je najpotrebnije i da svoje znanje znaju valorizirati te upotrijebiti, a  ne samo da ga napamet memoriraju, zaključio je prof.dr.sc. Bruno Ćurko.