Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Petorici silovatelja produljen pritvor za još 30 dana

09.12.2013. 23:00
Petorici silovatelja  produljen pritvor za  još 30 dana


Petorici silovatelja koji su se početkom prošlog mjeseca na  plaži Kolovare seksualno iživljavali nad maloljetnom poznanicom, vijeće Županijskog suda u Zadru produljilo je pritvor za još 30 dana.
– Dvojici punoljetnika i trojici maloljetnika osumnjičenih za kazneno  djelo silovanja produljen je Istražni zatvor kako sa slobode ne bi utjecali na svjedoke, ali također i kako ne bi ponovili kazneno djelo – šturo  su izvjestili iz Županijskog državnog odvjetništva prije svega zbog zaštite žrtve, 17-godišnje djevojke, a tako i zbog činjenice da je troje osumnjičenih maloljetno.
Nije spolni odnos bez pristanka!
Nemili događaj kakav zadarska javnost ne pamti odigrao se u sitnim  noćnim satima 3. studenog. Djevojka je u noćni provod izišla s dvjema  prijateljicama od kojih je jedna slavila rođendan. Put ih je doveo do toj  generaciji drage destinacije – noćnog kluba, gdje su se te večeri zabavljala i petorica Pridražana u dobi od 16, 17, 18, 19 i 22 godine. Što se  točno dogodilo utvrdit će se po okončanju istrage i saslušanju okrivljenika, žrtve i svjedoka, a prema do sada dostupnim informacijama djevojku je jedan od osumnjičenih mladića častio alkoholnim pićem, a  kad ju je alkohol omamio s jednim prijateljem ju je namamio vani gdje  su potom u obližnjem šumarku spolno općila obojica s njom. Djevojka  nije bila u stanju oduprijeti se, a perverznom i izopačenom dvojcu na  um je palo pozvati još trojicu prijatelja da se i oni iživljavaju nad nemoćnom djevojkom.
Slučaj je policiji prjavila liječnica koja je djevojku pregledala u OB Zadar gdje ju je majka dovela nakon što je ujutro došla kući. Imala je  nešto manje od jednog promila alkohola u krvi, no sjećala se tek dvojice mladića. Ostala trojica otkrivena su ponajprije brisom koji je djevojci uzet na ginekologiji, a potom su se sami međusobno odali pred  policajcima gdje su svi redom svaljivali krivnju jedan na drugoga i pokušavali svoju ulogu u monstruoznom činu umanjiti. Djelo je prvo bilo  okarakterizirano kao spolni odnos bez pristanka, no nakon što je slučaj  procurio u javnost te se stvorio svojevrsni pritisak, prekvalificirano je u  kazneno djelo silovanja. Blaža kvalifikacija u javnosti se pripisivala  činjenici da je jednome od okrivljenika brat zaposlenik u PU zadarskoj,  a drugome otac umirovljeni specijalni policajac, no te su špekulacije s  njihovim zadržavanjem iza rešetaka opovrgnute.
“Opomena” na Facebooku?
Zanimljivo je spomenuti kako se jedan od silovatelja u zatvoru hvalio  jednim svojim ranijim kaznenim djelom. Nažalost, bio je tužen tek za  krađu mesa, a zapravo je počinio kazneno djelo mučenja životinje. On  je, naime, proljetos priklao bređu kobilu na Velebitu te je iz njezine  utrobe izvukao ždrijebe u posteljici i ostavio ga da ugine dok je kobilu  oderao zbog mesa. Drugi od petorice već je u nekoliko navrata prijavljivan zbog obiteljskog nasilja nad djevojkom s kojom je i živio. Da nisu  puno bolji ni pojedini njihovi prijatelji, govori podatak da je svaga dan  nakon njihova pritvaranja svjedokinja nemilog događaja na svom Facebook profilu dobila “opomenu”.
Zbog kaznenog djela silovanja zakonom je zapriječena kazna zatvora  u trajanju do osam godina.